Belföld

TASZ: Alkotmányellenes az ÁSZ ellenzéki pártokat sújtó vizsgálata

A Társaság a Szabadságjogokért állásfoglalása szerint az ÁSZ-nak eleve az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével kellett volna kialakítani a pártok ellenőrzését.

A jogvédő szervezet állásfoglalásában azt írja:

  • Alkotmányellenes, hogy az ÁSZ hatósági döntéseivel szemben nincs semmilyen jogorvoslati lehetőség.
    Az ÁSZ-nak már ellenőrzési terve kialakításakor tudnia kellett, hogy esélyegyenlőtlenséget teremt a pártok között, amikor a választások előtt csak ellenzéki pártok gazdálkodását vizsgálja és szab ki rájuk súlyos szankciókat.
  • Ha a pártok azt szeretnék, hogy bíróság döntsön az általuk jogellenesnek vélt ellenőrzésekről, ezt nem tudnák elérni, ha rögtön teljesítenék az ÁSZ fizetési felhívását.
    A szabad és tisztességes választásokat nem garantálja és az ÁSZ ellenőrzések nyomán kialakult szélsőséges esélyegyenlőtlenségeket sem orvosolja, ha  a NAV csak a választások után indít eljárást a nem fizető pártok ellen, mert azoknak így is-úgy is vissza kell fogniuk kampányköltéseiket a várható behajtás miatt.
  • Az ÁSZ tevékenysége azt illusztrálja, hogy egy kormányközeli emberekkel feltöltött intézmény hiába tartja meg évekig a függetlenség látszatát, a kormánypárti érdekek előmozdítására a megfelelő időben mozgósítható.
  • A TASZ hozzáteszi, kiemelkedő jelentőségű minden alkotmányos demokráciában a pártok törvényes gazdálkodásának megfelelő ellenőrzése és a jogellenes gazdálkodás olyan szankcionálása, amely a politikai verseny jogtalan előnyszerzésből következő torzulásainak korrekciójához szükséges és azzal arányos.

„Azonban ha ez szankció érvényesítésével történik, akkor a döntést meghozó szerv jogállásától függetlenül a döntésnek meg kell felelnie a hatósági döntésekre vonatkozó alapvető alkotmányossági követelményeknek. A pártok jogellenes gazdálkodásának szankcionálása kizárólag ezen alkotmányossági követelményekkel együtt képes betölteni a demokratikus jogállam védelmét, ezen belül is a szabad és tisztességes választások biztosítását.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik