Közélet

Az ÁSZ-elnök a szívén viseli a magyarok adóterheit

Miközben mindenki a pártokra kiszabott büntetésről beszél, épphogy érintette az ügyet Domokos László a kormánylapnak adott interjúban.

Csak érintőlegesen kerül szóba a pártokra kiszabott büntetés abban az interjúban, amelyet a Magyar Idők készített Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, aki 2010-es kinevezéséig a Fidesz Békés Megyei Területi Választmányának elnöke volt.

Az interjú középpontjában az állami adóbevételek állnak, az első riporteri kérdés is ezzel indul: „Tavaly csak úgy ömlött az adó az államkincstárba”. Domokos szerint ehhez az Állami Számvevőszék is hozzájárult: „a rendszer alakítását magam is többször szorgalmaztam, véleményem szerint a munkavállalás adóit minél alacsonyabbra kell szorítani, az áru- és más forgalom közterheit pedig az utolsó forintig be kell szedni”.

Domokos az ÁSZ elnökeként újabb személyi jövedelemadó-csökkentést és járulékmérséklést sürget. Azt mondta, a 45 százalék körüli adóék már közelít az uniós átlaghoz, de még mindig magasabb, mint a környező országok adóelvonása. Az áfacsökkentést viszont „érzékeny dolognak” tartja, szerinte nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti.

Méltatta viszont az adóhivatal „innovatív adóbeszedő módszereit”, az online pénztárgépeket és az ekáert. Azt mondta, az állam nem adót emel, hanem „megpróbálja beszedni minden érintettől a törvény szerint befizetendő adót, ebből számottevő nagyságú pluszpénz származik, amit az állam gyorsan adócsökkentésre fordít”, így „összességében csökkenő adóterhelés mellett is jóval több bevétel folyik be az állami költségvetésbe”.

A pártok büntetését az interjú végén, két mondattal intézi el Domokos, amikor azt kérdezik tőle, hogy szerinte akad-e tennivaló a közpénzek elköltésének szabályozásánál. Szerinte „a közpénzek felhasználásának hatékonysága kulcskérdés”, „mindenekelőtt törvényesen, szabályosan kell elkölteni az adófizetői forintokat”.

Érdekes módon ezt az alapvető elvárást egyes politikai pártok sem teljesítik. Az ÁSZ számos politikai szereplő 2015–2016-ös gazdálkodásáról állapította meg nemrégiben, hogy nem átláthatóan és nem elszámoltathatóan kezelték a költségvetésből kapott százmilliókat, és a saját elszámoltathatóságukat sem lehetett megbízhatónak értékelni

– állítja. Emlékezetes: az ellenzéki pártokra jelentős büntetést szabott ki a számvevőszék a választás előtt, míg a Fidesz és a KDNP csak jövőre számíthat vizsgálatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik