Közélet

Az MTI nem hozta le az LMP közleményét, amely Kósával kapcsolatos furcsa cégüggyel foglalkozik

Izzasztó időszakban van Kósa Lajos, tárca nélküli miniszter, a Fidesz elnökségi tagja. Részben amiatt került nehéz helyzetbe, mert kiderült, 82 éves édesanyja megvette egy sertéstelep felét, aztán több mint 100 millió forint uniós pénzt kapott is ennek a fejlesztésére, aztán meg Kósa államtitkárának terve szerint valahol a közelben épülne egy vágóhíd, ami jól jönne a sertéstelepnek.

A másik kínos ügy a külföldiek behozatalával kapcsolatos: Kósa felesége vett egy olyan céget – a Népszava által feldolgozott cégiratok szerint 6 millió forintért -, amely több mint 120 millió forintos tőkével bír, miközben évek óta elhanyagolható a forgalma (Kósa szerint a tőkével megegyező hitellel, adóssággal is rendelkezett a cég, így jött ki a 6 milliós vételár). A céget Fiák Istvántól vették idén tavasszal, aki amúgy Kósával együtt a Korcsolyaszövetségben is benne van. Rá két hónapra Kósa benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását célozza, és jól járnak vele Fiák munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégei. Aztán nem sokra rá a Fiákhoz köthető egyik vállalkozó alapított egy – szintén munkaerő-közvetítésben utazó – céget, amely egy hónap múlva 450 millió forintot nyert ukrán munkavállalók magyarországi foglalkoztatásának elősegítésére, ez a cég a Horizon2020 Kft.

Mindkét ügyet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke túrta ki, Hadházy tegnap közleményben újra felhozta utóbbi ügyet, úgy fogalmazva, hogy

az LMP vizsgálódásai alapján a Horizon2020 Kft. mögött Kósa Lajos volt debreceni polgármester, jelenlegi tárca nélküli miniszter sejlik fel. Az LMP gyanúja szerint a Kósa család kapott egy 100 millió forintos közpénz ajándékcsomagot, majd a miniszterhez köthető cégcsoport félmilliárdot.

Kósa erre szintén közleményben reagált, a közpénzből működő Magyar Távirati Iroda (MTI) ki is adta. Annak lényege, hogy

Kósa állítja, sem ő, sem a családja soha semmilyen formában nem kapott 100 milliós közpénz ajándékcsomagokat. És a Fidesz-politikus szerint Hadházy valótlanul állítja, hogy Kósának köze lenne a Horizon2020 Kft.-hez.

Erre szeretett volna reagálni Hadházy ma, szintén az MTI-n, az Országos Sajtószolgálaton keresztül, el is küldte a közleményét, de az MTI megtagadta annak kiadását azzal az indokkal, hogy a közlemény nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével.

Pedig igazából nincs benne új az eddigiekhez képest. Hadházy azt írja, hogy vizsgálódásai alapján

gyanítható, hogy akitől a Kósa-család ajándékba kapott 100 millió forintot, kapcsolatba hozható a Horizon 2020 Kft-vel. Az LMP továbbra is várja, hogy hány gazdasági migránst sikerült betelepítenie a kormánynak és a nevezett cégnek Magyarországra.

Jelzi azt is, hogy feljelentést fog tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik