Közélet

Ritka sikerszériában Kósa 82 éves édesanyjának sertéstelepe

Már-már kivételesen szerencsésnek érezheti magát Kósa Lajos tárca nélküli miniszternek, a Fidesz elnökségi tagjának a 82 éves édesanyja. A korábban védőnőként, majd bölcsődevezetőként dolgozó nő 2015-ben megvette egy sertéstelep felét, aztán ez a cég sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton bő 100 millió forintot nyert. De könnyen lehet, hogy a sikerszériának nincs vége, a Népszava ugyanis azt pedzegeti, hogy ha összejön Kósa Lajos beosztottjának, Horváth István államtitkárnak az elképzelése, akkor a Kósa-család közelébe került sertéstelephez közel egy vágóhíd is épülhet állami támogatásokon megkeresett pénzből.

Horváth (aki Szekszárd volt polgármestere is egyben, a trafikbotrány pont azért is robbant ki, mert egy hangfelvételen Horváth arra tesz egyértelmű célzást, hogy a városban jobboldali pályázóknak érdemes adni a trafikengedélyeket) egy sertésszakmai szervezetnek, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) az elnöke is egyben. Nem egészen három éve lett Horváth itt elnök, nem sokkal később az agrártárca 100 millió forintos támogatást biztosított a disznószövetségnek „sertésjelölési és -nyilvántartási feladatokra” – ahogyan arra a Népszava emlékeztet. Rá következő éven újabb 240 millió forint landolt a szövetségnél. Mellette a gazdáktól díjat is szed a disznószövetség – ezt évente összesen több tízmillió forintra teszi a lap. A szövetség így nyereséget termel, nem is keveset, 2016-ban például 80 millió forintot – ami furcsa egy érdekvédelmi szervezettől.

És itt jön a képbe Horvátnak a vágóhidas terve: azt nyilatkozta többször, írja a lap, hogy szeretné, ha a tagoknak közös, saját vágóhídja lenne, méghozzá Kelet-Magyarországon. Kósa Lajos édesanyja nevén levő sertéstelep véletlenül pont Szabolcs megyében működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik