Belföld

Kósáig érnek a 450 millióval kistafírozott cég szálai

Ukrán vendégmunkások magyarországi munkavállalásának segítésére kaptak állami támogatást.

Múlt héten megírtuk: egy frissen bejegyzett debreceni cégnek ítélt a Nemzetgazdasági Minisztérium 450 millió forint összegű támogatást, hogy ukrán vendégmunkások magyarországi munkavállalását segítsék elő. A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy a Horizon2020 Nonprofit Kft-nek tavaly év végéig egy olyan ingatlanba volt fióktelepe bejegyezve, ami jelenleg Mészáros Lőrinc bizalmasának tulajdonában áll.

Most a Népszava ír arról, hogy az állami támogatásról szóló szerződés aláírásakor a kft. felügyelőbizottságának tagja volt Hídvégi Attila, egy húszmilliárdos adóhiánnyal bedőlt munkaerő-kölcsönző cég egykori vezetője. Hídvégi édesanyja pedig résztulajdonos volt a Horizon2020-ban. A bedőlt cég a People Rent Magyarország Kft., régi nevén a Human Rent, amelynek 2009-ben indult a felszámolása. Hídvégi azonban már 2007-ben kiszállt vezetőként és tulajdonosként is, ám a felszámolás után széteső cégcsoport egyik utódjának vezetője feljelentette.

Hídvégi a cégnyilvántartás szerint még idén októberben is a Horizon2020 felügyelőbizottságában ült, de a hozzá köthető személyek tulajdonrészét a Human Service Agency Kft. vette át, amelynek főtulajdonosa Mátyás László. A Mátyás által vezetett iskolaszövetkezetnek közös érdekeltsége van Fiák István ügyvéddel, akiről kiderült: tavasszal mindössze hatmillió forintért adta el Kósa Lajos feleségének az utolsó ismert mérlege szerint 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft-t, nem sokkal azelőtt, hogy Kósa társaival együtt benyújtotta volna a nyugdíjas szövetkezetek alapítását lehetővé tevő jogszabályt. A törvény hatályba lépése után napokkal jegyezték be a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeteket Szervező Nonprofit Kft-t, amibe Fiák egy cégén, Mátyás pedig az általa irányított Meló-Diák Alföld iskolaszövetkezeten keresztül szállt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik