Belföld

Kósa Lajos 82 éves anyukája vett egy fél sertéstelepet

Egyre nő Kósa Lajos rokonainak vállalkozás-birodalma, a miniszter egészségügyi nyugdíjas édesanyja tavalyelőtt egy mátészalkai sertéstelep felét vette meg, írja a Népszava. A lap szerint a 82 éves Kósáné a család egy távoli rokonától vásárolta meg Méker Kft. nevű, főtevékenységként sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét. Azt nem tudni, hogy a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósáné mióta érdeklődik a disznótenyésztés iránt.

A Méker Kft. elődjének tekinthető Szalka-Pig Kft.-t szorosan családi kézben tartották, 2005 óta nem volt külsős tulajdonostársuk. 2013-ban aztán felszámolási kérelmet nyújtott be a disznós cég ellen, majd jó egy éves csend után összecsaptak a hullámok: a nyíregyházi bíróság 2014 júniusában elrendelte a Szalka-Pig felszámolását, írja a lap.

Ezt követően, 2015 nyarán a Parlamenthez közel lévő Hold utcában egy ügyvédi irodában Fiák István ügyvéd Kósa Lajos három rokonát fogadta: a politikus édesanyjához, Kósa Lajosné Bacskó Katalinhoz a család egy távolabbi ágának két mátészalkai tagja, a mezőgazdász Szilágyi János fiai, Balázs és Gábor csatlakoztak.

Szilágyi Balázs mellé tulajdonosként belépett a testvére és Kósáné is, a cég székhelyét pedig átvitték Mátészalkára. 2015 végén pedig közleményt adott ki a bíróság: októberben a Szalka-Pig meg tudott állapodni a hitelezőivel és tovább működhet.

Megvette a Méker Kft. azon az áron vette meg a sertéstelepet, amivel a Szalka-Pig Kft. tartozott, mondta a lapnak Szilágyi Gábor. Az, hogy miből, kérdés, mivel 2014-es beszámolója szerint a Mékernek hetvenezer forintos saját tőkéje, kétszáztízezres eszközállománya volt.

Miután Kósáné belépett a vállalatba már 67 milliós volt a saját tőkéje, javarészt annak köszönhetően, hogy közben valahonnan belekerült 47 millió forint a kasszába, pedig a cég évközi tevékenysége mínuszos volt.

Ajánlott videó