Közélet

Megtiltották a szakképző iskoláknak, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak

Iránymutatást kaptak a hivataltól: ha megkeresik őket, először is hírzárlatot kell elrendelniük.

Elvették a szakképző iskolák jogát ahhoz, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak – számolt be az RTL Klub.

Az ügy előzménye az lehet, hogy nyilatkozott a csatornának Balla István, annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára, ahol rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét. Arról beszélt, hogy nem ért egyet a gyakorlattal, ezek után viszont az iskola igazgatója a szőnyeg szélére állította, annak ellenére, hogy nem munkaidejében nyilatkozott.

Ezek után pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési Hivatal levelet küldött a szakképző iskoláknak, amiben kikötötték, mit kell tenniük, ha sajtómegkeresés érkezik hozzájuk: hírzárlatot elrendelni, adatokat gyűjteni, a kérdésekre választervezetet írni, majd elküldeni a hivatalnak, ahonnan iránymutatást küldenek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ezután még kevesebben mernek majd véleményt mondani, mert tartaniuk kell az állásuk elvesztésétől. Mendrey László úgy véli, nem a demokráciákra jellemző, hogy így megkötik az iskolák és a tanárok kezét. A szakszervezet jogi segítséget ajánl a pedagógusoknak, és fontolgatja, hogy az alapvető jogok biztosához fordul.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik