Belföld

Szégyentáblára tették az intőt kapott diákokat Komáromban

Az oktatási jogok biztosa szerint jogellenesen.

Jogellenes az oktatási jogok biztosa szerint, hogy egy komáromi szakgimnáziumban kifüggesztik azoknak a diákoknak a nevét, akik igazgatói megrovást kapnak – erről az RTL számolt be.

A gyakorlatra a Független Diákparlament hívta fel a figyelmet. A csatornának név nélkül nyilatkozott egy tanár, aki elmondta: az igazgató rendszeresen kiteszi azok nevét, akik megrovásban részesülnek, bár azokét is, akik dicséretet kapnak, de ebből jóval kevesebb van. Szerinte pedagógiailag nem helyes a szégyentábla, és más tanárok sem támogatják ezt a retorziót.

Az igazgató nem akart nyilatkozni, az oktatási jogok biztosa viszont elmondta: személyes adat, hogy ki milyen fegyelmi intézkedésben részesült. Aáry-Tamás Lajos közölte, hogy ez kizárólag a törvényben előírt körre tartozik.

Az iskolát fenntartó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azt írta, hogy az iskolában nincs szégyenfal, csak hirdetőtábla, amin az aktuális hírek és a dicséretben részesült diákok mellett egy napra azok neve is kikerül, akik intőt kaptak. Az ügyben belső vizsgálatot indítottak, ennek eredményeként a jövőben a hirdetőfelületeken nem tüntetik fel a tanulók személyes adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik