Közélet

Ízekre cincálta az ÁSZ érvelését a Jobbik

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 21. 19:15

Hogy a párt észrevételei mennyire hatják majd meg a furán és heveskedve eljáró számvevőszéket, az már más tészta.
Korábban a témában:

Dübörög az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Jobbik egyenlőtlen háborúja, most épp a Jobbiknál pattogott a labda, aminek határidőig meg kellett küldenie észrevételeit az őt több mint 600 millió forintra megbüntető szervezetnek. A fő probléma az volt az ÁSZ szerint, hogy a Jobbik áron alul bérelt plakáthelyeket (amiket aztán szintén olcsóért meg is vett Simicska Lajos cégeitől), ez meg tiltott pártfinanszírozás.

A Jobbik észrevételeit felpakolta honlapjára is, miközben az ÁSZ-nak is eljuttatták azokat. Az első gondja az volt a pártnak, hogy egyszerűen nem elég konkrétak az ÁSZ megállapításai, nem tartalmaznak elég információt. Ezzel szerintük az ÁSZ megsérti az ellenőrzött szervezetnek a törvényben foglalt észrevételi jogát.

Fotó: 24.hu/ Bielik István
Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Megjegyzik azt is, az ÁSZ nem tudott bizonyítékokat felvonultatni a tiltott pártfinanszírozáshoz, hogy bűncselekmény látszatát keltse, más hatóságokhoz fordult. Ráadásul az idei évvel kapcsolatban, miközben az előző években nem találtak semmilyen tiltott támogatást. Emellett a jelentéstervezetben szubjektív véleményt is megfogalmaztak itt-ott. Így folytatják:

A jelentésre általánosságban jellemző, hogy a megállapításainak jelentős része nem létező körülményekre hivatkozik, vagy létező körülményekből valótlan következtetéseket von le, így nagyfokú tárgyi tévedésektől szenved, illetve bizonyos esetekben megállapításai kifejezetten jogszabálysértőek.

A Jobbik szerint sok információt egyszerűen nem kért és nem is fogadott el az ÁSZ. Problémás még, hogy a saját módszertanuk nem említi, hogy bizonyítékként felhasználhatók az egyes hatóságok jelzései, adatszolgáltatásai. A párt szerint egyértelmű, hogy az egy füles alapján vizsgálatot indító ÁSZ bizonyítékkal nem rendelkezett. Ahogy etikus sem volt, hisz egy folyamatban lévő vizsgálatról beszélt a közmédiában.

Súlyos észrevétel, hogy szerintük semmis az egész 2017-es ellenőrzés, ugyanis az idei év ellenőrzése nem szerepelt az ÁSZ tervében, arról senkit sem értesítettek.

A terv ugyanis a párt lezárt pénzügyi éveinek, tehát 2015-16-nak az ellenőrzése volt. A Jobbik az idei évét értelemszerűen nem zárta még le. Az ÁSZ a nemzetközi számvevőszéki szabványokat se tartotta be a párt szerint. Fontosabb, hogy semmilyen módon nem vezeti le, nem számolja ki, hogy miként jött ki a 331,66 millió forintos tiltott vagyoni hozzájárulás. Így a büntetés „egyoldalú diktátum”.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Népek a Jobbik melletti hétvégi tüntetésen. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Az ÁSZ ráadásul az ügyészésghez fordult, ami azt mondhatja majd ki, hogy akadályozta a párt a vizsgálatot vagy sem. A Jobbik szerint Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa a Magyar Időknek elismerte, hogy az október 3-i határidő előtt, szeptember 29-én lezárták az adatszolgáltatást, tehát csorbították a határidőt. Ekkor beszélt arról ír Horváth, hogy kiterjesztették a vizsgálatot 2017 első felére is. A cikket az ÁSZ nem igazíttatta helyre, a Jobbik azt az ő álláspontjuknak veszi.

Az ÁSZ később a papíralapú dokumentumokat sem akarta átvenni, és az iktatási-érkezési dátumok sem stimmelnek. Ahogy az sem világos, mi a forrása az ÁSZ adatainak. Itt megemlíti a Jobbik, hogy a NAV nagy razziát tartott a Simicska-közeli plakátcégeknél, de a mai napig nem született határozat. Felsorolják azt is, milyen kontrukcióban lehetett a plakátcégekkel kampányokra megállapodást kötni, itt elmagyarázza a párt, miért különözik a listaár a vásárlási ártól, hogyan alakult ki, hogy olcsón is lehet felületet bérelni (a Jobbikkal egy időben három másik megrendelő is így tett).

Hozzáteszik, furcsa, hogy a Fidesz még inkább a piaci ár alapján kapott hirdetéseket a Mahir Citypostertől, ezt valamiért rendben találta az ÁSZ.

Összegzésül megállapítja a Jobbik észrevétele, hogy „a jelentés elnagyolt, pontatlan megállapításokat tartalmaz”, nem alkalmas az ellenőrzési programra, nem ad megfelelő képet a Jobbik gazdálkodásáról. Ezért szerintük szükséges a jelentés átdolgozása vagy törlése. Súlyos megállapításuk, hogy gyanús az, hogy a vizsgálat elrendelői, jóváhagyói, résztvevői hátrányt akartak okozni a Jobbiknak, ezzel pedig

hivatali kötelességüket megszegték, hatáskörüket túllépték, illetve hivatali helyzetükkel súlyosan visszaéltek.

A dokumentum hosszasan sorolja még az észrevételeket, akit érdekel, az itt elérheti és böngészheti azt.

(Kiemelt kép: 24.hu/ Karancsi Rudolf)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.