Közélet

Ízekre cincálta az ÁSZ érvelését a Jobbik

Hogy a párt észrevételei mennyire hatják majd meg a furán és heveskedve eljáró számvevőszéket, az már más tészta.

Dübörög az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Jobbik egyenlőtlen háborúja, most épp a Jobbiknál pattogott a labda, aminek határidőig meg kellett küldenie észrevételeit az őt több mint 600 millió forintra megbüntető szervezetnek. A fő probléma az volt az ÁSZ szerint, hogy a Jobbik áron alul bérelt plakáthelyeket (amiket aztán szintén olcsóért meg is vett Simicska Lajos cégeitől), ez meg tiltott pártfinanszírozás.

A Jobbik észrevételeit felpakolta honlapjára is, miközben az ÁSZ-nak is eljuttatták azokat. Az első gondja az volt a pártnak, hogy egyszerűen nem elég konkrétak az ÁSZ megállapításai, nem tartalmaznak elég információt. Ezzel szerintük az ÁSZ megsérti az ellenőrzött szervezetnek a törvényben foglalt észrevételi jogát.

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Megjegyzik azt is, az ÁSZ nem tudott bizonyítékokat felvonultatni a tiltott pártfinanszírozáshoz, hogy bűncselekmény látszatát keltse, más hatóságokhoz fordult. Ráadásul az idei évvel kapcsolatban, miközben az előző években nem találtak semmilyen tiltott támogatást. Emellett a jelentéstervezetben szubjektív véleményt is megfogalmaztak itt-ott. Így folytatják:

A jelentésre általánosságban jellemző, hogy a megállapításainak jelentős része nem létező körülményekre hivatkozik, vagy létező körülményekből valótlan következtetéseket von le, így nagyfokú tárgyi tévedésektől szenved, illetve bizonyos esetekben megállapításai kifejezetten jogszabálysértőek.

A Jobbik szerint sok információt egyszerűen nem kért és nem is fogadott el az ÁSZ. Problémás még, hogy a saját módszertanuk nem említi, hogy bizonyítékként felhasználhatók az egyes hatóságok jelzései, adatszolgáltatásai. A párt szerint egyértelmű, hogy az egy füles alapján vizsgálatot indító ÁSZ bizonyítékkal nem rendelkezett. Ahogy etikus sem volt, hisz egy folyamatban lévő vizsgálatról beszélt a közmédiában.

Súlyos észrevétel, hogy szerintük semmis az egész 2017-es ellenőrzés, ugyanis az idei év ellenőrzése nem szerepelt az ÁSZ tervében, arról senkit sem értesítettek.

A terv ugyanis a párt lezárt pénzügyi éveinek, tehát 2015-16-nak az ellenőrzése volt. A Jobbik az idei évét értelemszerűen nem zárta még le. Az ÁSZ a nemzetközi számvevőszéki szabványokat se tartotta be a párt szerint. Fontosabb, hogy semmilyen módon nem vezeti le, nem számolja ki, hogy miként jött ki a 331,66 millió forintos tiltott vagyoni hozzájárulás. Így a büntetés „egyoldalú diktátum”.

Népek a Jobbik melletti hétvégi tüntetésen. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Az ÁSZ ráadásul az ügyészésghez fordult, ami azt mondhatja majd ki, hogy akadályozta a párt a vizsgálatot vagy sem. A Jobbik szerint Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa a Magyar Időknek elismerte, hogy az október 3-i határidő előtt, szeptember 29-én lezárták az adatszolgáltatást, tehát csorbították a határidőt. Ekkor beszélt arról ír Horváth, hogy kiterjesztették a vizsgálatot 2017 első felére is. A cikket az ÁSZ nem igazíttatta helyre, a Jobbik azt az ő álláspontjuknak veszi.

Az ÁSZ később a papíralapú dokumentumokat sem akarta átvenni, és az iktatási-érkezési dátumok sem stimmelnek. Ahogy az sem világos, mi a forrása az ÁSZ adatainak. Itt megemlíti a Jobbik, hogy a NAV nagy razziát tartott a Simicska-közeli plakátcégeknél, de a mai napig nem született határozat. Felsorolják azt is, milyen kontrukcióban lehetett a plakátcégekkel kampányokra megállapodást kötni, itt elmagyarázza a párt, miért különözik a listaár a vásárlási ártól, hogyan alakult ki, hogy olcsón is lehet felületet bérelni (a Jobbikkal egy időben három másik megrendelő is így tett).

Hozzáteszik, furcsa, hogy a Fidesz még inkább a piaci ár alapján kapott hirdetéseket a Mahir Citypostertől, ezt valamiért rendben találta az ÁSZ.

Összegzésül megállapítja a Jobbik észrevétele, hogy „a jelentés elnagyolt, pontatlan megállapításokat tartalmaz”, nem alkalmas az ellenőrzési programra, nem ad megfelelő képet a Jobbik gazdálkodásáról. Ezért szerintük szükséges a jelentés átdolgozása vagy törlése. Súlyos megállapításuk, hogy gyanús az, hogy a vizsgálat elrendelői, jóváhagyói, résztvevői hátrányt akartak okozni a Jobbiknak, ezzel pedig

hivatali kötelességüket megszegték, hatáskörüket túllépték, illetve hivatali helyzetükkel súlyosan visszaéltek.

A dokumentum hosszasan sorolja még az észrevételeket, akit érdekel, az itt elérheti és böngészheti azt.

(Kiemelt kép: 24.hu/ Karancsi Rudolf)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik