Közélet
Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Irgalmatlan szívatás lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából

Spirk József
Vitéz F. Ibolya
Spirk JózsefVitéz F. Ibolya

2017. 12. 15. 06:01

A Microsoft váratlan döntése, amellyel radikálisan átalakította magyarországi üzleti hálózatát, nagyon fájó sebet ejtett a korábbi partnercégein.

A szoftveróriás magyar leányvállalata egyáltalán nem volt tekintettel a termékeladásaiban eddig kulcsszerepet vivő informatikai kerekedőcégek üzleti érdekeire: novemberben, egy állami gigaközbeszerzés kellős közepén vonta meg tőlük a Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt.

A 24.hu kedden írta meg, hogy  a példátlanul kemény döntést néhány nappal azután hozta meg a Microsoft Magyarország Kft., hogy Sagyibó Viktort, a cég korábbi kormányzati üzletágvezetőjét a Miniszterelnökség miniszteri biztosának nevezték ki. Sagyibó 2016 elején hagyta el – szinte titokban – a Microsoftot, miután az amerikai anyavállalat revizorai átvilágították a kormányzattal a Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt kötött üzleteket.

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Az amerikai Microsoft lecsapott: felmondtak a magyar állami szállítóknak
Az Egyesült Államokból küldtek Budapestre ügynököket, hogy vizsgálják ki az állammal kötött üzleteket. A magyar leányvállalat kormányzati üzletágvezetőjének mennie kellett, de novemberben mégis miniszteri biztos lett Lázár János mellett.

Információink szerint az amerikaiak 2014 decemberében jelentek meg Budapesten, és egy elhúzódó vizsgálat keretében, a compliance (megfelelőségi) szabályzat alapján vizsgálták a menedzsment tevékenységét, de kíváncsiak voltak a legmagasabb besorolású viszonteladók, az úgynevezett LAR-partnerek üzleteire, sőt tulajdonosi hátterére is. A fő kérdés az volt, hogy milyen haszonkulccsal dolgoztak az állami szervekkel kötött üzletekben a partnercégek.

A belső nyomozás megindításával kapcsolatban sok a találgatás.

Volt, aki azzal magyarázta a történteket, hogy az Egyesült Államok és a Magyarország diplomáciai kapcsolatát is megterhelő kitiltási botrány miatt Washingtonban rástartoltak az itteni amerikai cégekre, mások viszont úgy vélték, valaki feljelenthette a redmondi központban a korábban világszinten is kimagasló eladási számokat hozó magyar leányvállalatot.

A mostani szakítás mindenesetre példátlanul kemény lépés a Microsofttól.

Budapest, 2012. december 12.
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója (b) kezet fog, miután stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá Magyarország kormánya és a Microsoft Magyarország együttműködéséről a vállalat budapesti székházában 2012. december 12-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Szijjártó Péter akkori külügyi és külgazdasági államtitkár 2012-ben.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az első hírek szerint a Microsoft három LAR-partnernek, a 13 milliárdos forgalmú Humansoft Kft.-nek, a 4 milliárdos RacioNet Zrt.-nek és a 10 milliárdos Euro One Zrt.-nek mondott fel, de az újabb információk alapján valójában ennél jóval több magyar viszonteladótól vált meg a cég.

Azt sem bánták, hogy jól beépült cégeket ejtettek

A Humansoft, a RacioNet és az Euro One azonban különösen rosszul járt. Mindhárom cég konzorciumvezetőként lett nyertes azon a 20 milliárd forintos keretösszegű állami közbeszerzésen, amelyet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) írt ki. A nyertes cégek minisztériumok és költségvetési szervek számára szállíthattak volna a következő hónapokban Microsoft szoftverlicenceket és kiegészítéseket.

A Microsoft-termékek forgalmazásának letiltása mindhárom cég számára milliárdos bevételkiesést okoz majd. Ráadásul az érintett cégek tulajdonosain keresztül kormányközeli vállalkozásokhoz vezető szálak is kibogozhatók.

A pénztárgépek bevezetésén nagyot szakító RacioNet egyik tulajdonosán, Dávid Pálon keresztül például a Fellegi Tamás egykori miniszter által gründolt Euroatlantic-csoporthoz érkezünk, a Humansoftban pedig a Közgép-utód Duna Aszfaltot jegyző Szíjj Lászlóhoz jutunk el. A Humansoft tulajdonosában, a tőzsdén jegyzett 4IG Nyrt.-ben 10 százalék feletti részt szerzett még 2014-ben a Tief Terra Kft. Az akkor svájci tulajdonú társaság azóta Szíjj Lászlóé lett.

Közben a Tief Terra évről évre adott el Humansoft-részvénycsomagjából, mígnem tavaly májusban a bejelentési küszöb, 5 százalék alá csökkent a részesedése. (A részvények nem kerültek azért messzire, azokat Fehér István egykori Provital-potentátnak passzolta le, utóbbi céget pedig udvari közbeszerzési tanácsadóként tartják számon.) Tény az is, hogy Humansoft az elmúlt években óriási sikerszériát futott, sorba nyerte a milliárdos közbeszerzéseket. A 4IG pedig tavaly augusztusban rendkívüli közgyűlésen vezérigazgatónak szavazta meg a Microsofttól kitett Sagyibó Viktort, ám a Microsoft fenyegetése miatt két hét múlva le kellett cserélni a posztról.

A piacon az Euro One-ról hasonló kapcsolatokat nem említettek, gyökerei a Széles Gábor-féle Műszertechnika-csoportig nyúlnak vissza, azok egykori infokommunikációs cégeinek bázisán jött létre, de már régen nem tartozik Széles portfóliójába.

A Miniszterelnökség nem hallott informatikai korrupcióról

Bár a Microsoft piaci beavatkozása elég komoly fejfájást okoz a KEF-nek is, a Miniszterelnökség saját állítása szerint semmit sem tud arról, hogy mekkora földcsuszamlás zajlik éppen az állami IT-üzlet területén.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség a 24.hu kérésére, hogy van-e információjuk arról, hogy a Microsoft amerikai anyacége vizsgálatot folytatott a magyar kormányzati szerződésekkel kapcsolatban, azt írta:

A Miniszterelnökséget nem szükséges tájékoztatni az egyes cégek belső vizsgálatairól, azt a Microsoft belügyének tekintjük.

A Miniszterelnökség vezetésének egyébként semmilyen korrupciógyanús szoftverbeszerzésről sincs tudomása, és arról sem hallottak, hogy a frissen kinevezett miniszterei biztosnak, Sagyibó Viktornak az amerikai vizsgálat miatt kellett távoznia a Microsofttól.

A Fidesz és a Microsoft

Már kevesen emlékeznek arra, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülésekor a nyugati multi cégek voltak a kormány hivatalos ellenségei. A Microsoft sem volt kivétel. A Fellegi Tamás által vezetett fejlesztési tárca be is jelentette, hogy szakít a céggel, és megtöri az ország microsoftos szoftverfüggését. Beígérték, hogy a teljes magyar köz- és felsőoktatást átállítják az ingyenesen elérhető, nyílt forrású szoftverekre, sőt egy pilot projektet is elindítottak.

2012-ben azonban, miután Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a Microsoft második emberével, Kevin Turnerrel, minden megváltozott. A Papp István vezette Microsoft Hungary Kft. hirtelen kiemelt kormányzati partnerré vált, és a hatalmas kormányzati beszerzésekkel az értékesítést végző partnerek számára is elérkezett a kánaán. A mostani 20 milliárd forintos KEF-beszerzés csak töredéke annak a hatalmas összegnek, amit az elmúlt pár évben költségvetési és EU-s keretből Microsoft-termékekre költöttek.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.