Közélet

Lázár simán agyonveri Botkát a nagy magyar Rolex-háborúban

Nem azt mondom, hogy nem pozitív folyamat, hogy a magyar politikusok elkezdenek végre tényleg jó órákat választani, de azért vannak minőségbeli különbségek. A Habony-média legalacsonyabbrendű tagja, a Ripost most Botka László szegedi polgármestert/szocialista miniszterelnök-jelöltet nézte ki magának azzal, hogy Rolexet hord. Mintha ez ciki lenne, nem menő. Jó, ezt a Ripost soha nem fogja megérteni, haladjunk tovább, ők meg nézegessék a szerencsétlen kvarcórájukat. Szóval a lap egy rosszminőségű képből a CSI: Kunigunda Street módszereit alkalmazva bemutatta, hogy az bizony egy Rolex Datejust II. Botka karján.

Szóval igen, Botkának kifejezetten jó ízlése van, ha órákról van szó, ezt kár is vitatni. A Datejust a jelenlegi Rolex-felhozatal legkonzervatívabb tagja, aki ezt veszi, és nem mondjuk a Submarinert, eleve kicsit komolyabb embernek mutatja magát.

Shoutout to @monicajewelers for the Big Face Rollie👌🏻#rolex #rolexdatejustii #datejustii

@guwop313 által megosztott bejegyzés, 2017. Jan 26., 08:02 PST


(Ilyesmi órája van Botkának)

De azért ne hallgassuk már el, hogy Lázár Jánosnak ennél ismét sokkal jobb stílusa van.

Budapest, 2017. március 23.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. március 23-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Lázár nem égeti magát olyan órával, amit bárki meg tud venni, ha van rá elég pénze. A saját Rolex Bubblebackje minden irónia nélkül sokkal jampecebb és érdekesebb óra, mint Botka Datejustja. Kezdjük azzal, hogy a Bubblebacket régóta nem gyártja már a Rolex. Az a tok (szegények kedvéért: így hívják az óra testét), amit a Bubbleback használ, a gyakorlatban Botka órájának elődje. Az Oyster Perpetualnak nevezett típus az első tényleg vízhatlan automata felhúzású óra volt. Ez azt jelenti, hogy Lázárnak nem kell reggelente húzogatnia, a karja mozgatásával feltöltve marad az óra. Takarékos óra takarékos embernek.

Szóval ugyanaz az óra, két, egészen különböző korból.

Ez eddig olyan, mintha Botka Tisza Istvánt hordaná a karján, Lázár pedig Tisza Kálmánt, csak menőbb.

Antik órában járni mindig sokkal jobb, mint új órában. Ezen kár is vitatkozni. A Bubbleback pedig annyira antik, hogy a Rolex már nem is szervizeli, nemhogy gyártaná. A második világháború előtti órákról beszélünk.

(Lázáré is ilyen, csak aranytokban, jóeséllyel nem Kalifornia-számlappal)

Ennek a korkülönbségnek egyenes következménye az, hogy a Bubbleback mérete nem akkora, mint egy mai óráé. Lázár elképesztően magabiztos férfi lehet, hiszen kifejezetten magas férfiként is beleállt egy 33 milliméteres korona nélküli átmérőjű órába. Ezt ma a női karóraméretek alsó felének tartanánk, de régen – illetve inkább nagyon régen – ez teljesen átlagos méret volt egy férfi számára. Ma bátorság, határozottság, kiállás kell hozzá.

Fotó:24.hu / Neményi Márton

Rendben, ha nagyon kötekedni akarunk, akkor Botka is határozott, magabiztos, európai értelemben vett férfias férfi. A Datejust II-t ugyan gyártják már 41 milliméteres, modern értelemben is férfiasabb méretben, de Botka látványosan – és nagyon okosan – nem ezt választotta, hanem a klasszikus, 36 milliméteres, konzervatív méretű verziót. A biztonság kedvéért fodrozott lünettával. Abba, hogy az utóbbi két szó mit jelent, ne menjünk bele, elég, ha Botka, Lázár és én tudom.

Mikor annyian panaszkodnak, hogy ez az ország évtizedek óta nem lép semmit előre, öröm látni, hogy ez nem igaz.

Hiszen a két nagy magyar szocialista pártban, az MSZP-ben és a Fideszben is létezik olyan vezető, aki kiemelkedik ízlésével a szürke magyar valóságból, ahol atlétában zabáljuk a krumplistésztát a hokedlin.

De mégsem zárhatom le ezt a cikket anélkül, hogy megemlítsem: Lázár János sem tökéletes ember. Pedig tényleg mindent megtesz érte. Nem tudom, önöknek feltűnt-e, biztosan a sok német barátja miatt, de Lázár amúgy minden konzervatív elvárást tökéletesen betart, ha öltözködésről van szó. A megfelelő színű zakót hordja a megfelelő színű pantallóval, és a megfelelő formájú cipőt választja hozzá. Az egyetlen stílusos politikus, aki Habony Árpáddal ellentétben meghaladta a csatos monkcipőt, és őszintén, kritika nélkül áll bele a barna penny loaferbe.

De mégis miért követte akkor el Lázár János azt a hibát, hogy rossz ügyben spórolt?

Nem azt a Tissot-t kellett volna megvenni, hanem rászánni a pénzt a Cartier Tankra, Santos-ra, vagy Cintrée-re, még akkor is, ha tízszer annyiba kerül. Ha öltönyóráról és stílusról van szó, a Cartiernél nem nagyon van feljebb. Esetleg egy Rolex Prince, vagy az Audemars Piguet ugróórái. Ennél azért többet vártam Lázár Jánostól.

Platinum Cartier Tank with platinum bracelet, Paris 1963. #cartier #platinum #tank #johngoldberger

A post shared by goldberger (@goldberger) on

(Ilyet kellett volna vennie Lázárnak. Jó, nem pont ilyet, mert ez drága lenne, de hasonlót.)

Főleg egy olyan országban, amelynek a – szintén szocialista – vezetője, Kádár János évtizedeken át egy régi, cilinderes zsebórát hordott magánál, amit ministráláskor kapott.

Jó, persze, Kádárnak volt kifogása: annyira eltörték a csuklóját a börtönben, hogy az ingujját is kigombolva hordta. De Lázárnak akkor mi a kifogása, hogy Tissot-t vett Cartier helyett? Semmi. Gondoltam.

Persze meg is értem az elhajlásokat. Lázár mégis ott ül Rogán Antal mellett, és minden alkalommal veszít kicsit a saját jampecságából, amikor Rogán felemeli a kezét, rajta minden idők legcsúnyább luxusórájával.

Ja, és térjünk ki egy pillanatra arra is, hogy bele kell-e írni ezt a két órát a két stílusos politikus vagyonnyilatkozatába: igen, mindkettőt, de Botkáét inkább. Lázár órája ebben az állapotban, aranytokkal mindenképp meghaladja az 1 015 000 forintos árértéket. Botkáé pedig használtan is bőven másfél millió fölött menne el. Mondjuk ha van egy jó becsüsük, meg lehet magyarázni, hogy miért nem ér egyik óra sem egymillió forintot. Botka egyébként azt mondta, az órát a feleségétől kapta a negyvenedik születésnapjára, ezért nem szerepel a nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik