Közélet

A kormány kezében az ország egyik legnépszerűbb egyetemének sorsa

A műszaki egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának összes intézete, a tanszékvezetők elsöprő többsége és a hallgatói önkormányzat is aláírta azt a levelet, amit eljuttattak Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak, és amiben az áll, hogy a BME-GTK szerint nincs remény a sikeres együttműködésre a kar és az egyetem között a jövőben, és

kérik az államtitkárt, engedélyezze kiválásukat. Az ELTE-hez mennének.

A kormánynál a labda

Értesülésünket több, egymástól független forrás is megerősítette, egy ott tanító szerint egy megvalósítási tervet is eljuttattak Palkovicsnak.

Október végén írtunk először arról, hogy a GTK az ELTE-hez csatlakozna, később beszámoltunk arról is, hogy az ok a BME-s belső feszültség, a helyzet odáig fajult, hogy az egyetem rektora felfüggesztette a gazdasági kar dékánját, akit azóta ki is rúgtak, ezrek tiltakoztak a döntés ellen. Az ELTE akkor hivatalosan azt válaszolta, belügynek tekintik a dolgot, de információnk szerint tárt karokkal várják a GTK-t.

Annak idején megszólalt az Emmi és Palkovics államtitkár is, a minisztériumnál állították, nem tervezik szétverni a BME-t, Palkovics azonban később azt mondta, a GTK megkereste őket a távozás szándékával, de az átszervezéshez a minisztériumnak meg kell győződnie arról, hogy a kar egy másik intézményben hatékonyabban működne, arról nem is beszélve, hogy a kiválás nem okozna-e károkat a BME-nek. Az államtitkár szerint az lehet az átalakítás oka, hogy

a BME-n nincsenek meg a feltételek a GTK munkájához.

Távozásra fel

A GTK jövedelmező kar, tavaly a hallgatói tandíjból 524,6 millió forint folyt be. A kari hallgatói önkormányzat november végén nyílt levelet írt Józsa János rektornak, amiben követelik Andor György dékán haladéktalan visszahelyezését és egyebek mellett azt is, hogy kezdődjenek tárgyalások a kar jövőjét illetően. Amennyiben nem tudják, esetleg nem akarják teljesíteni a követeléseket, úgy kérték, távozzon a rektor.

Kép: Benjamin Kövesi, Flickr
Kép: Benjamin Kövesi, Flickr

Andor azokban a napokban egy fórumon elmondta, a kar kiválása már nyáron felvetődött, a BME felől taszító, az ELTE felől pedig valamilyen szívó erő van jelen, a BME-n a kar sikerei ellenére folyamatosak a pengeváltások a GTK és az egyetem között. A BME még vizsgálóbizottságot is felállított

a saját karával szemben, amelybe egyetlen GTK-s oktatót sem hívott meg, ez a helyzet eszkalálódott úgy, hogy elegük lett az érintetteknek.

Csak véleményeznek

A nemzeti felsőoktatási törvény tágan fogalmaz arról, hogy mi a teendő akkor, ha egy kar kiválna:

A felsőoktatási intézmények tevékenységének összehangolása céljából az intézményeket át lehet alakítani. Az átalakulás egyesülés vagy különválás lehet. Az egyesülés beolvadás vagy összeolvadás, a különválás szétválás vagy kiválás lehet. Az átalakulásról a szenátus vagy a szenátusok előzetes véleményének ismeretében a fenntartó hoz döntést.

A fenntartó az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ők döntenek, mihelyt az egyetemi szenátusok meghoznák az előzetes véleményüket, azonban a BME nem érdekelt a szenátus összehívásában, a GTK-nak jelenleg dékánja sincs, ha mégis lenne szenátusi ülés, biztos, hogy az egyetem egyben tartása mellett döntenének, nem véletlen, hogy november végén Józsa eljutatott egy levelet Palkovicsnak, amiben többek között kijelenti, hogy “a GTK – hallgatóival együtt – maradjon az egyetem integráns és elidegeníthetetlen része.”

Tárt karokkal várják

Az ELTE szenátusa ugyanakkor úgy határozna, szívesen látnák a kart, már csak azért is, mert nem, vagy csak elenyésző mértékben van jelen GTK-s képzés jelenleg az ELTE-n.

Egy korábbi megkeresésünkre az ELTE Rektori Kabinetétől azt a választ kaptuk, hogy megítélésük szerint a BME-GTK

egyes szervezeti egységeinek ELTE-be történő integrálása hosszú távon előnyös lenne mind az ELTE, mind a magyar felsőoktatás számára, és biztosítaná az ELTE-hez esetlegesen csatlakozó kar hosszú távú fejlődését is.

Levélben kerestük az Emmi sajtóosztályát és Palkovics államtitkárt is, azt kérdezve, hogy megkapták-e a levelet, amiben a GTK határozottan azt kéri, a fenntartó döntsön amellett, hogy kiválhatnak és engedélyezik az ELTE-hez történő csatlakozást, illetve mi a véleményük erről, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mihelyt igen, jelezzük.

Kiemelt kép: a BME Q épülete, ahol a GTK is van, Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik