Közélet

Megnyugodhat a BME, nem tervezi szétverni az Emmi

Nem kell aggódni, a gazdálkodási kar megmarad a BME-n az oktatási államtitkárság szerint, ami visszautasítja a vádakat.

Visszautasítja azokat a híreszteléseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága, miszerint a BME gazdasági karát átcsatolnák az ELTE-hez. A tárca azt írja:

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a BME szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.

A minisztérium közleménye szerint befejeződtek azok az átalakítások, amik a 2014-ben elfogadott “Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiai dokumentumban álltak. A fenntartó szerintük nem tervez további átalakításokat, csak ha ez összefügg a stratégia megvalósításával. Ha kérik az intézmények, akkor az Emmi megvizsgálja persze az átalakítások lehetőségét.

Azonban sem a BME, sem az ELTE nem jelezte, hogy elcserélnék a Gazdálkodástudományi Kart.

Ha mégis kapna a tárca ilyen kezdeményezést, mérlegelnék, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat az egész a képzés minőségét és hatékonyságát illetően.

A héten felröppent híreszteléseknek főleg a Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetemen nem örülhettek, ugyanis a fent említett kar az egyetem egyik legtöbb bevételt termelő része, szóval nem szívesen válnának meg tőle. Korábbi cikkünkben pedig arról írunk, hogy egy BME-s belső konfliktus állhat a háttérben, aminek során az egyetem rektora a kar dékánját is felfüggesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik