Közélet

Orbán 19-re kért lapot Trump támogatásával

A Heti Válasz elemzőpárosa érti a kormányfő lépését.

Török Gábor szerint Orbán Viktor részéről teljesen logikus volt a republikánus elnökjelölt mellé állni, hiszen Hillary Clinton győzelme esetén nem sok jóra számíthat. Ráadásul

Trump bevándorlásellenes megszólalásai kiválóan rímelnek a Fidesz népszavazási jelszavaira.

Mráz Ágoston Sámuel még azt is észszerűnek tartja, hogy a magyar kormányfő elsőként állt be a támogatók közé, mondván, így járt a legjobban, ha csak Trumptól várhat fordulatot a magyar-amerikai viszony javításában.

A két elemző abban már nem ért egyet teljesen, hogy tusványosi beszéde alapján mennyire koherens Orbán politikája menekültügyben.

Török úgy látja, ez nem is cél, a kormányfő csak napirenden akarja tartani a veszélyérzetet, amelynek a Fidesz a visszaerősödését köszönheti. Az európai terrorakciók segítik is ebben. Olyannyira, hogy Mráz szerint már csak a terror és a migráció közti kapcsolat kimutatása igényel erőfeszítést,

de a merénylők az esetek nagy többségében ezt a „munkát” is elvégzik.

Az elemzők ezt követően a migrációs válság kapcsán az európai elitet értékelik. Török furcsállja, hogy azt Orbán úgy bírálja, mintha ő nem tartozna oda.

Ez olyan, mint amikor egy magyar focista arról beszél, hogy a szörnyen játszanak a magyar focisták.

Mráz szerint a kritika mégis jogos lehet, ha olyan mondja, akit nem engednek pályára lépni, de Török nem érti, Orbánnak

mi kellene még ahhoz, hogy a pályán érezze magát?

Szerinte az egymást váltó bal- és jobboldali politikai erők csak egy eliten belüli cserét jelentenek. Mráz szerint azonban Orbán már az új elitet képviseli, a kormány átszervezésével is próbál „elemelkedni” a belpolitika napi szintjétől. Sokadszor, és eddig sikertelenül. Ő a „kétfejű” kabinetrendszerből arra következtet, hogy a kormány Európa-politikája képlékeny.

Török üzenetértékűnek tartja, hogy a tavalyi Rogán-Lázár felállás után most Lázár János és Varga Mihály erősödött, míg Rogán miniszter komolyan gyengült. Szerinte a kormányfő logikusan lépett,

„az egyszerű emberek világától, a hétköznapoktól elszakadt európai elit”-et ostorozó kormánypropaganda koordinátarendszerében a kabinetminiszter ma már nem az üzenet közvetésére alkalmas személyt, hanem egyértelmű támadási felületet jelent.

Azt Mráz is elismeri, hogy ebben a struktúrában nehéz eligazodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik