Közélet

Orbán két nőtől tart

A magyar kormánynak a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, ha Hillary Clinton és Angela Merkel is sikerrel venné a soron következő választást odahaza.

Erről egy kormányzati illetékes beszélt a Figyelőnek. A hetilap legfrissebb számában emlékeztet rá, hogy az elmúlt hónapokban fagypontra hűlt a német kancellár és Orbán Viktor kapcsolata, még személyes viszonyuk is romlott. Ennek oka az, hogy Merkel a magyar kormányfő árnyát véli felfedezni saját pártja belső ellenzékének aktivizálódása mögött.

Hillary Clinton eddig sem rejtette véka alá, ha hatalomra jut, nem lesz hiány a magyar demokráciadeficit miatti kritikákból. Erre utal Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövet minapi cikke, amely szerint a volt külügyminiszter érdeme, hogy Orbán nem tudta kiépíteni túlhatalmát. Ha Clinton nyer, közeli szövetségese, Kounalakis akár a kormány tagja is lehet, és a volt nagykövet nem kifejezetten szereti a magyar kormányfőt.

A magyar miniszterelnök a nagykövetek előtt arról beszélt, hogy a magyar külpolitika mozgásterét a Berlin-Moszkva-Ankara háromszög jelöli ki, de ez nem jelenti azt, hogy Budapest mindenben igazodna Berlinhez. A magyar kormány inkább gyanakvóan tekint az Egyesült Államok és Németország kapcsolataira, amely Washington dominanciájára épül.

A Washington-Berlin tengellyel szemben épül ki a Budapest-Moszkva vonal. A Figyelő forrásai szerint Putyin és Orbán a minap könnyen szót is értett, amikor a merkeli politika elutasítása került terítékre, és egy újabb szövetségessel is bővülhet a tábor, hiszen Nicolas Sarkozy is támogatásáról biztosítja a magyar kormányfőt, egyben hasznosnak tartja a magyar politikai marketing egyes elemeinek francia adaptálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik