Közélet

Indokolatlan hurráoptimizmus lengi körül az MSZP-t

Csúnyán kikaptak a DK-s jelölttől Dunaújvárosban, de ezzel együtt két politikai mozzanatnak is örülnek párton belül. Tóbiás kihívói háromnak.

A dunaújvárosi választásnak helyben semmi jelentősége nem volt, a közgyűlési arányokat nem befolyásolta, a fideszes többség is biztonságban volt, mégis, az MSZP-elnökválasztás és a Gyurcsány-szocik ellentét miatt a 4. választókerület önkormányzati választása túlmutatott Dunaújvároson.

A Fidesz nyert, a DK pedig tönkreverte az MSZP-t. A Gyurcsány-MSZP ellentét onnan eredt, hogy legutóbb, 2014 októberében még összefogás volt a baloldalon, a DK-s jelölt indult itt, a párt pedig azt gondolta, ez most is így lesz. Írásos lenyomata a jövőre nézve nem volt a dolognak, így az MSZP a voks előtt úgy gondolta, ők is indítanak jelöltet.

Csak Gyurcsányt

A DK Huszti Zsoltot indította, az MSZP a helyben erős és ismert Selyem Józsefet, aki 2000 és 2014 között volt képviselő. Azzal párton belül is tisztában voltak, hogy az MSZP mint név csak visszahúzza a jelöltet, de összefogásról hallani sem akartak.

Ahogy az Index megírta, a választások előtt, a szociknak csak egy célja volt, megverni Gyurcsány pártját, egy győztes választás nagy fegyvertény lett volna a párton belüli elnökválasztásra készülő Tóbiásnak.

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyeri a dunaújvárosi időközi választást, a részvétel igen alacsony, 32 százalékos volt.

A szavazatok az első négy helyen az alábbiak szerint alakultak:

  • Lassingleitner Fruzsina, Fidesz – 422 szavazat (36 százalék)
  • Huszti Zsolt, DK – 243 szavazat (21 százalék)
  • Barta Endre, Jobbik – 203 szavazat (17 százalék)
  • Selyem József, MSZP – 98 szavazat (8,5 százalék)
  • Pappné Grabant Ilona, PM – 84 szavazat (7 százalék)

Vagyis egy balos összefogással legyőzhették volna a Fideszt.

Ennél sokkal nagyobb baj az MSZP-elnökre nézve, hogy a DK-s jelölt több mint kétszer annyit szerzett, mint a szocik embere, Tóbiás ezzel információnk szerint formálisan kiszállhat a versengésből.

Fel vannak rá készülve

A választások után Gyurcsány már üzent is, szerinte azzal, hogy az MSZP külön jelöltet indított, megvédték a Fidesz képviselői mandátumát.

A PM pedig úgy fogalmazott, egy demokratikus és átlátható előválasztással kellett volna kiválasztani azt a jelöltet, akinek “legnagyobb esélye van a putyinista jobboldal legyőzésére”. Az MSZP és DK vezetői ezt nem fogadták el.

Orbán még a választások előtt elment DUnaújvárosba, biztos, ami biztos Kép: 24.hu / Neményi Márton
Orbán még a választások előtt elment Dunaújvárosba, biztos, ami biztos Kép: 24.hu / Neményi Márton

Úgy tudjuk, az MSZP-n belül fel vannak készülve arra, hogy az elkövetkező időkben Gyurcsány Ferenc folyamatosan volt pártját fogja támadni, akiket összefogásra képtelennek fog beállítani, majd a 2018-as választások előtt újra tárgyalóasztalhoz ülne.

Örülnek

Egy MSZP-s vezető még az újvárosi választások előtt arról beszélt, párton belül két belpolitikai mozzanat is bizakodásra ad okot, az egyik az LMP, a másik pedig a Jobbik.

Ugyanis Schiffer András távozásával az LMP-tábor olvadásával, ezzel együtt pedig a szocik erősödésével számolnak. Az LMP megalakulásakor a baloldalból kiábrándult szavazókat is szívott el, most ezek visszaáramlásával számolnak, ami jelenthet néhány százalékos növekedést.

A Jobbik pedig néppártosodik, az ismert szocialista politikus szerint a középre nyomuló, korábbi radikális párt is szavazókat fog elhullajtani, a lemorzsolódókat pedig felszippantanák.

A várakozás nem alaptalan, vidéken rendre van átszavazás az MSZP és a Jobbik voksolói között, ahogy Salgótarjánban is láttuk.

Kiélezett

Közben pedig zajlik az elnökválasztási kampány az MSZP-nél, négyen indultak, a jelenlegi elnök Tóbiás József, Szanyi Tibor, Molnár Gyula és Harangozó Tamás.

Tóbiás két éves regnálása alatt semmit sem erősödött a párt, most Dunaújvárosban is kikapott, a 24.hu információi szerint minimális az esélye arra, hogy újra megválasszák és a 2018-as választásra is ő vezesse a pártot.

Molnárt az indulásakor nagy esélyesnek kiáltották ki, de nyilatkozataival, hogy nyitna a DK felé, kicsit visszaesett. Szanyi komplex programot rakott le, balos fordulatot sürgető programját pozitívan fogadták az alapszervezetek. Harangozót pedig ahogy egy pártbéli forrásunk fogalmazott, „viszi a fiatalos lendület, amivel másokat is magával ragad”, de programot ő még nem rakott le.

Információink szerint az elnökhelyettesi posztra Tóth Bertalan az esélyes a regnáló Gőgös Zoltánnal szemben, a választmányi elnöki székben pedig Hiller István jó eséllyel váltani fogja Botka Lászlót.

A párt június 25-én tisztújít.

A kiemelt képen Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke, Hegyi Gyula újságíró és Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke (b-j) az Európai Baloldal Baloldali Sziget Fesztivál című rendezvényén a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban 2015. augusztus 28-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik