Közélet

Tóbiás értelmezte a hatalmas kudarcot: remény

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 06. 12:14

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint remény és egyben kudarc is a vasárnapi dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választás. Tóbiás József hétfőn közölte, lemondásra kérte a párt helyi szervezetének elnökét.

Az ellenzéki politikus hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azért látott okot a reményre, mert folytatódott a tendencia: világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a kormánypártot a legalkalmasabb jelölt mellé állva.

Hozzátette: ez a remény vasárnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt, ugyanakkor látszik, hogy van esély a változásra.

Tóbiás József azért tartja kudarcnak a vasárnapi választást, mert szervezetileg hibáztak, hagyták, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről, és ők a választók szempontjából rossz döntést hoztak. E mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon – tette hozzá.

A pártelnök közölte, a felelősséget azonban viselniük kell, ezért vasárnap este lemondásra kérte fel a szocialisták helyi szervezetének elnökét.

Kitért arra is, hogy ez egy “mikroválasztás” volt – egy kicsi önkormányzati körzet -, van önmagán túlmutató jelentősége: lokálisan is meg kell tanulni, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.

Tóbiás József figyelemreméltónak tartja az alacsony részvételi arányt. Mint írta, az MSZP számára ebből az a tanulság, hogy meg kell teremtenie a társadalmi koalíciót minden szinten, az ország “106 kormányváltó pontján”.

A társadalommal koalícióban, a demokratikus erőkkel kooperálva, mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva – fogalmazott.

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyerte vasárnap az időközi önkormányzati képviselő-választást Dunaújvárosban. A körzet 3671 szavazásra jogosult polgára közül összesen 1177-en járultak az urnákhoz, ami 32,06 százalékos részvételi arányt jelent.

A kormánypárti jelölt 422 szavazatot szerzett, Huszti Zsolt (DK) 243, Barta Endre (Jobbik) 203, Selyem József (MSZP) 98, Pappné Grabant Ilona (PM) és Gebei Bálint (független) 84, Orha Zoltán (független) 19, Harsányi Péter (SZDP) 1 voksot gyűjtött, Balogh Péter (Magyar Munkáspárt) egyetlen szavazatot sem kapott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.