Belföld

Lemondott Schiffer András

Schiffer András lemondott az LMP vezetéséről. Egy időben parlamenti mandátumát is visszaadja.

Az LMP alapítója és vezetője hétfőn este jelentette be hivatalosan – írja az index.hu.

Schiffer még 2012-ben egyszer már ideiglenesen lemondott, de most végleges a döntése. Azzal indokolta, hogy az LMP nem tudott igazán áttörő sikereket elérni a politikában. Most egy alapítvány létrehozásán gondolkodik.

A társelnöki posztjáról június 1-jével, a mandátumáról augusztus 31-gyel mond le. Ezután pedig nem indul a 2018/19-es választásokon sem.

Az index.hu-nak adott interjújában azt mondta, hosszú távon nem inspiráló az, hogy egy kisszámú frakcióban legyen képviselő. Arra pedig gondolni sem akart, hogy a Fidesz vagy az MSZP mellett koalíciós kormány része legyen az LMP.

Schiffer szerint a politika sosem válhat megélhetési kérdéssé.

Azt mondja, irdatlan erők ütközőpontjában áll az ország, ebben kell talpon maradnia az LMP-nek. Sokkhatásként élte meg, hogy amikor máshol a európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról szóló holland, osztrák, német parlamenti vita volt a központi téma, nálunk az volt a fókuszban, ki mit lopott el éppen.

Schiffer szerint azok, akiket érdekel a politika, láthatták, hogy az LMP megtett mindent, amit egy párt megtehet. Azt mondja, a politikai döntéshozatalt szerte a világon vagy nagy cégek irányítják, vagy nagy politikusok lopják el a pénzt, ezért nem jut oktatásra és egészségügyre.

A párttagságát azért megtartja,

de a mindennapi pártpolitikából szeretne kimaradni.

A frakciónak szeretne kívülről segíteni.

Azt mondja, a jelenlegi kutatások szerint az LMP 5 százalékon van a biztos szavazóknál, ezt egy jó kampánnyal viszont akár 7 százalékra is fel tudják hozni. Az utód választásába pedig egyáltalán nem szeretne majd belefolyni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik