Közélet

Orbán Ráhel saját luxusszállóval erősíthet

Úgy tudjuk, ukrán befektetőket, sőt magát Mészáros Lőrincet is beelőzi a miniszterelnök lánya a felszámolás alatt álló egerszalóki Saliris Hotel megszerzésében. Az Orbán-lány alaposan felkavarhatja az állóvizet.

A cégadatok szerint 2012 decemberében rendelték el a hotelt működtető Szalók Holding Zrt. stratégiai felszámolását. A helyiek először egy ukrán befektetőről beszéltek, de a 2013 novemberében, az eladásra kiírt pályázatra a 2014 januári határidőig senki nem jelentkezett.

A felszámolás alatt is folyamatosan működő, négycsillagos, 200 szobás szállodát, valamint a hozzá tartozó gyógyfürdőt és strandot 9 milliárd forint plusz áfa irányárral hirdették meg, a minimálár – amelyen még ajánlatot lehetett volna tenni – ennek hetven százaléka, azaz 6,3 milliárd forint volt.

Kovács Csaba, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője a Népszabadságnak akkor azt mondta: tárgyalást kezdenek a hitelezőkkel az irányár esetleges mérsékléséről, az új pályázatot ettől függően lehet majd kiírni.

A felcsúti polgármester szereti az ilyet

Az ukránok végül nem jöttek Egerszalókra, sokáig tényként kezelték, hogy Mészáros Lőrinc lesz a vevő. A hotelben az utóbbi fél évben több vezetőt is lecseréltek, ott dolgozó forrásunk szerint ez mindenképpen azt jelzi, hogy közel az új tulaj. „Aki akár Mészáros is lehet.”

A Népszabadság szerint négy igazgatótól váltak meg és hoztak helyükre újakat, de a lapnak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója, Nagy László cáfolta, hogy Orbán Viktor barátja érkezne.

Mészáros Lőrinc előszeretettel vásárol felszámolás alatt álló cégeket, a polgármester környezetéből a 24.hu is úgy értesült, elgondolkodott, hogy megvegye az egerszalóki szállót. A Magyar Narancs korábban már összegyűjtötte, milyen felszámolás alatt álló cégeket vett meg nyomott áron.

  • 2013-ban csődbe ment a Balaton Húsipari Kft. veszprémi üzeme, Mészáros megszerezte, majd meg is alapította a Búzakalász 66 Kft.-hez tartozó Bakony Hús Kft.-t.
  • A polgármester ezzel a módszerrel jutott hozzá több ingatlanhoz is Bicskén és környékén, a Búzakalász 66 Kft.-n keresztül megvette a város határába korábban tervezett golf és country klub árverés alá eső területeinek egy részét, még 2014-ben.
  • Bicske határán vásárolt egy olyan háromhektáros területet, amelyen két ásványvízkút is található. A kutat korábban a Vivienvíz Kft. működtette, milliárdos adósságot halmoztak fel. A felszámolási eljárás során az utolsó meghirdetett ár 190 millió forint volt. Mészárosék azóta már állami megbízást is kaptak, a MÁV 2 millió forint értékben a Vivienvíztől ásványvizet a nagy melegben.
  • 2014-ben becsődölt a velencei Bio-Süti Sütőipari Kft., ezt is a Búzakalász 66 Kft. szerezte meg.
  • Az elszigetelődéstől félő, éppen ezért csak név nélkül nyilatkozó nagyvállalkozó forrásunk szerint már rövidtávon is kifizetődő felszámolás alatt álló cégeket megvenni, mert „piaci ár alatt mélyülhet a portfólió”. Arra a kérdésünkre, hogy Mészárosnak eddig a turizmus és a vendéglátás nem került a látókörébe, mégis őt emlegették sokáig lehetséges vevőként Egerszalókon, azt válaszolta, hogy „egy idő után az emberek szeretnek kísérletezgetni.”
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A felcsúti polgármestert kerestük telefonon, nem vette fel. Levelünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Orbán Ráhel fellendíti

A hvg.hu értesülése szerint totális központosítást tervez a turizmusban az Orbán-kormány. Az előterjesztés vezetőinek összefoglalója szerint a cél, „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” a hatékonyabb működés érdekében, illetve azért, hogy több legyen a turizmusból származó állami bevétel. Az ágazatból befolyó pénzt növelnék, „mind összegében, mind a GDP-hez való hozzájárulás arányában”.

Lázár János nem tudja

Az egyik legutóbbi Kormányinfón Lázárt Jánost is megkérdeztük Orbán Ráhel állami turizmushoz fűződő viszonyáról, a miniszter akkor cáfolta, hogy a miniszterelnök lánya bármilyen szerepet kapna a turizmus átalakításában.

Később kiderült, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter zárt körben magyarázta saját minisztériumának előterjesztését, ahol ott volt Orbán Ráhel és Andy Vajna is. A hvg.hu szerint a miniszterelnök lányát mint külföldön tanuló fiatalt hívták meg, a nemrég TV2-t is megvásárló Vajna pedig olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”.

Orbán Ráhelnek különleges kapcsolata van a turizmussal (a saját lábáról itt olvashat). Tanulmányait külföldön, egy méregdrága, 15 milliós tandíjat kérő magánintézményben folytatja, corvinusos szakdolgozatával pedig díjat is nyert, a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán, „Újszerű témaválasztás” kategóriában. Az már részletkérdés, hogy a bírálóbizottságban ott ült az a dr. Nemes Andrea, aki Orbán Ráhel szakszemináriumi vezetője is, a miniszterelnök lánya természetesen köszönetet is mondott neki munkájában.

Az új név

Egerszalókiak, a szálló dolgozói és megyeszerte több, a turizmusban dolgozó forrásunk – egymástól függetlenül – is arról számolt be az elmúlt hetekben, hogy már nem Mészáros Lőrinc a biztos befutó a Szalók Holding Zrt. esetében.

Hanem Orbán Ráhel.

A hotel kívülről.
A hotel kívülről.

Vagy a családja érdekeltségébe tartozó cég lehet a vevő.

Mindennapos téma az érkezése. A szálloda alkalmazottai már kész tényként kezelik az Orbán-lány jövetelét, miután az első pályázatra nem jött érvényes ajánlat, őt kezdték el esélyesként emlegetni a környéken

– mondta az egyik alkalmazott.

Egy egri szálloda marketingigazgatója ehhez annyit tett hozzá, ő is hallotta a szóbeszédet, miszerint a miniszterelnök legidősebb lánya jöhet.

Az egész megyében felkavarhatja az állóvizet, ha a négycsillagos szálló hozzá lenne köthető.

Elios volt, kastély van, szálló lesz?

Orbán Ráhel férje, Tiborcz István ugyan már korábban kiszállt az Elios Zrt.-ből, most egy olyan céghez van köze, amelyik a Schossberger család korábbi kastélyát vásárolta meg egy másik céggel közösen, igen előnyös feltételekkel. Ugyanis az önkormányzat nem élt az elővásárlási jogával, a vevőknek pedig 200 millió forintot kellett fizetniük a tízhektáros parkban álló épületért. A cégcsoportot a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak egy korábbi cége képviselte, később pedig az egyik vállalkozás nevében maga Tiborcz fizette be a cégbejegyzési illetéket.

Megkerestük a kormányfő sajtófőnökét, tud-e arról, hogy Orbán Ráhel neve egyre határozottabban kerül elő a szálló vevőjeként. Havasi Bertalan csak annyit írt vissza, bizonyára eltévesztettük a levél címzését. Pedig nem.

Bíróság előtt

Nagy László felszámolóbiztos a 24.hu kérdésére azt mondta, a „felszámolási vagyon egy részével kapcsolatban per van folyamatban. A bírósági eljárás jogerős lezárását követően látok lehetőséget a vagyon értékesítésére.”

Miután az új értékesítési pályázat még nem került meghirdetésre, a tulajdonossal kapcsolatban sem tudott hivatalos választ adni.

Hivatalos úton is kerestük a szalóki Saliris Resort, hogy tudnak-e valamit az új tulajdonosról, az értékesítési és marketing vezető csak annyit válaszolt levelünkre, kérdésünket továbbította az illetékes felé, azóta választ nem kaptunk.

Kiemelt kép: MTI fotó, Koszticsák Szilárd

Helyreigazítás

Az általunk szerkesztett 24.hu internetes oldalon 2016. február 25. napján “Orbán Ráhel saját luxusszállóval erősíthet” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Orbán Ráhel, vagy az érdekeltségébe tartozó más személy, meg kívánja vásárolni a Saliris Hotelt, vagy az azt üzemeltető Szalók Holding Zrt. “f.a.” céget.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik