Közélet

Nem dönthetik be a Kliket a tüntetések

A kormánynak ki kellene hátrálnia az államosításból, a bürokratikus központosításból. Erre viszont nemigen lesz hajlandó – mondta Radó Péter oktatáskutató.

A tanártüntetés mögött állók követelések egy része látszólag egyszerűbben teljesíthetők, mint a adminisztráció csökkentése, a tanárok és diákok kötelező iskolában tartózkodásának szabályozása, a nagy rendszerszintű problémák, strukturális kérdések, a Klik megszüntetése azonban nem reális forgatókönyv – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A mamutintézményt csak akkor lehetne megszüntetni, ha valami átveszi annak a hármas feladatkörét – mondta a lapnak Radó Péter oktatáskutató. Egyrészt amióta elvonták az iskoláktól az autonómiájukat, azaz az igazgatók, tantestületek döntési jogköreit, ezek a kompetenciák a Klikhez kerültek. Ha mindezt visszaadják, akkor a feladatainak egy része valóban okafogyottá válna. De most a Klik gyakorolja a fenntartói jogokat is, és bizonyos tanügyigazgatási feladatai szintén vannak. Ezeket elvileg átvehetné az Oktatás Hivatal, de azt épp most akarják beolvasztani a minisztériumba, ami a tapasztalatok szerint még kaotikusabban végezné el mindezt.

Radó szerint a Klik megszüntetése leginkább azért nem túl reális forgatókönyv, mert annak eltűnésével alapjaiban húznák ki a szőnyeget a 2011-es törvény konstrukciója alól. A kormánynak ki kellene hátrálnia az államosításból, a bürokratikus központosításból. Erre viszont nemigen lesz hajlandó.

A pedagógustüntetés lehetséges végeredményéről sem nyilatkozott túl optimistán Radó:

Nagyon magasra tették a lécet most a pedagógusok, akik egyébként három éve tűrték csendben a rendszer kiépülését, és most szakadt át náluk a gát. Ebből valószínűleg senki nem fog jól kijönni, nem tudják megnyerni ezt a meccset.

Ha jól meg tudják szervezni önmagukat a tiltakozók, és tartós nyomást jelentenek a kormány számára, akkor elérhetnek kisebb eredményeket – Czunyiné menesztését, a tanfelügyeleti rendszer lazítását – amitől élhetőbb lesz ugyan a rendszer, de alapvetően pont olyan pocsék marad, mint volt.

A hvg.hu szerint a pedagógusok mindenesetre egyelőre elszántnak tűnnek, a kormány pedig a szokásos kottából játszik: kombinálják a látszatengedményeket, látszattárgyalásokat, a helyi megfélemlítés eszközeit, a durva pedagógusellenes propagandát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik