Közélet

Spermabankban halt meg, adományozás közben

Senki sem tudja, hogy pontosan mi okozta a teljesen egészséges 35 éves férfi halálát.

A PhD-re készülő orvostanhallgató ötödik alkalommal volt a kínai Wuhan városában található Huazhong Egyetemhez tartozó spermabankban, amikor a „leadószobában” összeesett és meghalt – jelentette a kínai sajtó. Az élettelenül fekvő testet a bank alkalmazottjai fedezték fel, miután feltűnt nekik, hogy már két órája van bent az spermaleadásra szolgáló helyiségben. Az orvosok már nem tudták megmenteni az életét, és a helyszínen halottá nyilvánították.

Az nem derült ki, hogy mitől halt meg a 35 éves Zheng Gang, akinek orvosi ellenőrzésen kellett átesnie, mielőtt spermadonorrá válhatott, és aki ismerősei szerint remek állapotban volt, és egészségesebb volt mindenki másnál. A még 2011 februárjában történt eset miatt az apa másfél évvel később kártérítési pert indított a spermabankot üzemelő egyetem ellen, azt állítva, hogy halálának közvetlen kapcsolata van az adományozáshoz.

Azonban azt már soha senki sem fogja megtudni, hogy mi volt a halál oka, a holttestet ugyanis elhamvasztották, anélkül, hogy boncolást végeztek volt rajta. Egy helyi lap információi szerint közvetlenül Gang halál után ugyanis apja és az egyetem egyezséget kötött. Az intézmény vállalta, hogy nyolcvanezer jüanos kártérítést fizet a férfi „véletlen halála miatt”, cserébe apjának bele kellett egyeznie, hogy a holttestet elhamvasszák.

A fia halála miatt négymillió jüanos kártérítést követelő apa ügyében a héten döntött végleg egy helyi bíróság, amely megállapította, hogy a halálesetért nem tehető felelőssé az egyetem és a spermabank, és mindössze 190 ezer jüanos kártérítést állapított meg, azt is csak azért, mert Gang az ő területükön halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik