Közélet

Elítélték, mert hagyta elpusztulni az állatait

A férfit csak az alkohol érdekelte, 26 juhának és egy tehenének pedig már akkor lett volna esélye a túlélésre, ha kiengedi az ólból. Most két évre eltiltották az állattartástól.

Amellett, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság két évre eltiltotta a mezőgazdasági állattartástól 2 év börtönbüntetésre is ítélte 4 év próbaidőre felfüggesztve 27 rendbeli állatkínzás bűntette miatt.

Szörnyű bűz áradt

Hajdúszoboszló kerti övezetében a szomszédok március 26-án jelezték, hogy a férfi portája felől szörnyű bűz árad. A rendőrök már csak csontokat és szőrmaradványokat találtak az ólakban. Összesen 26 merinó juh és egy magyar tarka tehén veszett oda, gazdájuk gondatlanságát csak a kutyák élték túl, azok vélhetően az elhullott állatokból táplálkoztak.

Mint kiderült, a férfi nem tudott megküzdeni magánéleti problémájával, ezért január közepe óta a kocsmát járta, az állatairól pedig nem gondoskodott. Az egyéni vállalkozóként állattartással foglalkozó férfi kizárólag italozással töltötte az idejét, és bár többször hallotta a juhok keserves bégetését, majd azt is, hogy végül mind elcsendesedtek, ennek ellenére továbbra sem tett semmit.

Még az ólakból sem engedte ki az állatokat, holott odakint kukoricaszár-kévék és lucernabálák voltak felhalmozva, a táplálék mellett pedig az udvaron összegyűlő természetes csapadékvízből akár maguktól is ivóvízhez juthattak volna az állatok.

A 26 merinó juh és a magyar tarka tehén néhány nap alatt kiszáradt, legyengült, majd elpusztult. Az állatorvos szerint körülbelül egy héten át szenvedhettek a jószágok.

Nem enyhítő körülmény a megbánás

A vádlott nem tudott a tettére magyarázatot adni. Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért – közölte a törvényszéki szóvivő.

A Debreceni Törvényszék szóvivője, Tatár Tímea hétfőn az MTI-nek elmondta, a hajdúszoboszlói járási ügyészség G. Lászlót gyorsított eljárásban állította bíróság elé, a vádlott ugyanis beismerte tettét, és a bizonyítékok is egyértelműen alátámasztották a bűncselekményt.

Sal Ildikó bíró indoklásában kiemelte: hiába a férfi megbánása és beismerő vallomása, azt enyhítő körülményként nem lehet értékelni, hiszen nem a vádlott, hanem a szomszédjai hívták fel a figyelmet a történtekre.

A vádlottnak minden lehetősége meglett volna arra, hogy megfelelően ellássa az állatokat, ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy az ember tudja, táplálék és ivóvíz nélkül az állatok elpusztulnak. Közölte, a vádlott nem alkalmas arra, hogy újra állatokat tartson, ezért a bíróság két évre eltiltotta az állattartástól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik