Közélet

Az év tíz legelképesztőbb kínai híre

Olyan sok meghökkentő, elképesztő, nevetséges, furcsa és megdöbbentő történettel lepte meg 2013-ban a világot Kína, hogy igencsak nehéz feladat kiválogatni közülük a tíz legbizarabbat.

Szinte az év minden hetére, sőt szinte minden egyes napjára jutott idén egy-egy elképesztő történet Kínából. Olyan sok, hogy többekben is felmerült, hogy a gyakran brutális hírekkel a nemzetközi sajtó csak az egyre erősebb világhatalommá váló Kína lejáratására törekedne. Pedig annak, hogy ilyen sok megdöbbentő hír – jóval több, mint bármelyik más országból – érkezik, egészen prózai okai vannak.

Az első, hogy a kínaiak sokan vannak. Nagyon sokan. És ezért nagyobb a merítés. (Feltehetően ott is ugyanannyi az aránya az hülyéknek és őrülteknek, mint a világ más országaiban) A második, hogy nagyon sok külföldi ment dolgozni Kínába, akiket egy rakás Kínával foglalkozó angol nyelvű oldal szolgál ki. Amelyek természetesen mind beszámolnak a kínai sajtóban megjelent őrült történetekről, amelyeket aztán könnyedén át tud venni a nemzetközi sajtó, és így a világ minden tájára eljutnak.

Persze biztos vannak, akik ennek ellenére is lejáratókampánynak fogják tartani az alábbi összeállítást, de ez ellen nem tudunk mit tenni.

1.

A világ leghülyébb motorosa

Kezdjük egy könnyedebb, vicces darabbal, az elképesztő sikert aratott béna robogóssal, akinek szerencsétlenkedését bemutató videó tavasszal indult világhódító útjára.

 

2.

Ötödikről zuhanó kislányt kaptak el

Egy hősies tettel folytatjuk, amikor kínai Ninghajban öt motoros futár kapott el egy, az ötödik emelten lévő ablakból kizuhant hároméves kislányt. A Csicsi nevű kislány azután került életveszélyes helyzetbe, hogy szülei egyedül hagyták.

 

3.

Ablakrácsba szorult kisgyerekek

Tipikusan kínai esetnek számít, amikor magukra hagyott kisgyerekek kimásznak a sokadik emeleten lévő lakás ablakán, majd beszorulnak a minden ablakon ott lévő rácsokba, és azután menteni kell őket. Az alábbi felvételen is látható eset novemberben történt, de erre a linkre kattintva több hasonló felvételt is megnézhet, amelyek mind idén történtek.

 

4.

Vécén lehúzott újszülöttet mentettek

Az egész világot bejárta a májusban történt mentőakcióról készült felvétel. Az első hírek még arról szóltak, hogy az újszülöttet anyja eldobta magától, és a vécén lehúzva akart megszabadulni tőle, de később kiderült, hogy  baleset történt. Az anya korábban szült a vártnál, és a kisbaba éppen akkor jött a világra, amikor a nő a vécén volt, és az újszülött véletlenül került a szennyvízves vezetékbe.

 

5.

Liftbe kakilt egy középkorú hölgy a metróban

Újabb vécé témájú történettel folytatjuk. Az már szinte az egészen világon köztudott, hogy a kínai kisgyerek arra vannak szoktatva, hogy bárhol elvégezzék kis- és nagydolgukat, legyen az utcán, egy metrón vagy hipermodern repülőtéren. Idén azonban több olyan felvétel is bejárta az internetet, ahol felnőtt kínaiak a legteljesebb nyugalommal kakilnak köztereken. Az alábbi esetet a Hongkong közelében lévő Sencsen város egyik metrómegállójában történt, ahol a liftet használta illemhelynek egy nő.

 

6.

Lift szelt ketté egy nőt

Maradunk a lifteknél, de ez már a szörnyűséges és nehezen érthető kategóriába tartozik. Talán az év legbrutálisabb kínai története volt a 24 éves lányé, akit Sencsen város egyik épületében ölt meg a lift. És nem csak egszerűen megölte, hanem szó szerint kettészelte, miután a feje beszorult a csukódó ajtók közé, a felvonó pedig elindult. Az esetet rögzítette a liftben lévő biztonsági kamera, és a véres részeket kitakaró felvételt le is játszotta a kínai köztelevízió.

 

7.

A tízéves kislány vert majdnem halálra egy másfélévest

December elején történt az egész Kínát megrázó eset, Csungking városában. Egy tízéves kislány egyedül maradt egy másféléves kisfiúval a liftben, majd – mert a kisbaba fintorgott és nem volt vele szemben barátságos – a földre dobta, megrugdosta és megütötte, végül kidobta a liftből. Majd a 25. emeleten lévő lakásába vitte, ahol megint megverte, majd az erkélykorlátra rakta a kicsit, aki onnan lezuhant. Bár az első hírek a fiú haláláról szóltak, a gyerek végül túlélte a zuhanás. A liftben történt verést biztonsági kamera rögzítette.

 

8. Csecsemőgyilkos autótolvaj

Az egyik legnagyobb vihart kavart bűneset volt idén Kínában. Egy autótolvaj márciusban kötött el egy terepjárót, amelyben egy kéthónapos csecsemő is volt. A gyereket a tolvaj megfojtotta, egy út menti területen a hóba temette. A férfi két nappal később feladta magát, májusban halálra ítélték, és november végén már végre is hajtották rajta a halálos ítéletet.

 

9. Megölte férjét és magát, miközben a tolatást gyakorolta

A hihetetlen történetről a nyár elején számolt be a kínai sajtó. A beszámoló szerint a nő egy földalatti parkolóban gyakorolta a tolatást férfje utasítására, aki a Lexus terepjáró mögött állva figyelte, hogyan hajtja végre a nő a feladatot. A 41 éves feleség azonban túl nagy lendületettel ment hátra és férjét nekilökte a falnak. A nő pánikba esett, amikor meg a fejét az ablakon kidugva észrevette, hogy mit tett, és rémületében a gázra lépett, az ablakon kilógó feje pedig az autó és a fal közé szorult. Mindketten meghaltak.

 

10. Kína brutális gyilkos darazsai

Lehetetlen előlük elmenekülni: rajokban támadnak, elképesztő gyorsak, és ha mindez nem lenne elég, kitartóan üldözik is a prédájukat. Októberben ismerkedhetett meg a világ a kínai óriás darazsakkal, amelyek legalább negyven embert öltek meg, és több mint 1500 embert jutattak kórházba.

 

Nos, ez volt az év tíz legelképesztőbb kínai híre, de a listát nyugodtan bővíthettük volna akár húszra, olyan nagy mennyiségben érkeztek idén a megdöbbentő hírek a világ legnépesebb országából.

Nem fért bele a férfi, aki levágta péniszét, mert nem vette hasznát, a nő, aki véletlenül a vőlegény tanújával töltötte a nászéjszakát, a sérült delfinnel pózoló kínai turisták, vagy a több mint tízezer disznótetemmel teli kínai folyó, és a rovarnevelde, ahonna egymillió csótányt szabadult el.

Ahogy a matektanár sem, aki megfőzte egy 15 éves diáklány levágott fejét, a sorozatgyilkos, aki a helyi piacon árulta a megölt emberek húsát, a rendőr, aki hasba lőtt egy terhes nőt, mert nem kapott teát, az anya, aki benzint itatott négyéves fiával, vagy a férfi, aki egy parkolási vita hevében vágott földhöz és ölt meg egy kisbabát. És még sorolhatnánk.

Találkozunk 2014-ben is kedves Kína, és ne felejtsd: a világ figyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik