Közélet

12 évet ült ártatlanul gyilkosság vádjával

Egy 13 éves lány meggyilkolása és megerőszakolása miatt halálra ítélték, de később kiderült, ártatlanul. Most sokmilliós kártérítést kapott.

A kínai földművest még 2001 augusztusában tartóztatták le egy Henan tartományban lévő faluban, egy 13 éves helyi kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt. A lány meztelen holttestét egy folyóban találták meg. A férfi az elkövetkező öt évben hétszer állt bíróság előtt, és három különböző ítélet született ellene.

Először még csak 15 évig tartó börtönbüntetést kapott, de az ítéletet másodfokon megsemmisítették, az ügyet visszaküldték egy alacsonyabb szintű bíróságra, ahol halálra ítélték. Majd azt is felülbírálta a tartomány legfelsőbb bírósága, és ügyét visszaküldte a fellebbviteli bíróságra, ahol felfüggesztett halálbüntetést kapott. Végül ezt az ítéletet is megsemmisítették.

Li Huailiang – 12 évet ült ártatlanul gyilkosság és nemi erőszak vádjával
Fotó:Dahe Daily

A férfit végül idén áprilisban engedték szabadon, miután a bíróság véglegesen kimondta, hogy nem bűnös az ellene felhozott vádakban. Li Huailiang a 2001-es letartóztatása és a 2013-as felmentő ítélet között eltelt időt végig rácsok mögött töltötte.

A férfi kártérítési pert indított bebörtönzése miatt, és végül a héten több mint 780 ezer jüant kapott a rácsok mögött eltöltött 4282 nap miatt, és további 200 ezer jüant az ez idő alatt elszenvedett mentális sérülésekért. Ez nagyjából 35 millió forintnak felel meg. Az esetről beszámoló kínai oldalak arról nem tesznek említést, hogy közben sikerült-e elkapni azt, aki megölte és megerőszakolta a 13 éves falusi kislányt.

Jönnek a hasonló magyar esetek?

Időközben a magyar kormány 4 évről korlátlan időre emelte az előzetes letartóztatás időtartamát – ez lett a lex ároktői. Az ügy hátterében az áll, hogy a brutális ároktői bűnbandát ki kellett engedni az előzetes letartóztatásból, mert elhúzódott a per, a bizonyítás előkészítése. Konkrétan bírót kellett cserélni, és egy DNS-vizsgálat sem készült el időre. A kormány kétféleképpen reagálhatott volna: vagy több pénzt, erőforrást bocsát az igazságszolgáltatás rendelkezésére, hogy felgyorsítsa a folyamatokat, vagy eltörli az előzetes korlátozását. Utóbbi az olcsóbb (kell a pénz mire is, ja, tán stadionra), az meg nem számít, hogy pár nyomorult majd eltölt pár évet a börtönben ártatlanul – majd fizetünk neki kártérítést. Az egyéni lelki fájdalmak, a szenvedés, a megbélyegzés, a börtönben átélt traumák, a fizikai szenvedést majd az adófizetők honorálják. Az előzetes időkorlátjának eltörlése kádári hagyományokra tekint vissza, demotiválja a bíróságokat a gyors munkára (minek kapkodni, ha a delikvens börtönben ülhet sohanapjáig?), és több jogász szerint alkotmány, párdon, alaptörvény-ellenes – csupáncsak ennyi baj van vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik