Nagyvilág

Nem ölik meg az akasztását túlélő férfit

kivegzas-akasztas(210x140)(1).jpg (kivégzés, akasztás)
kivegzas-akasztas(210x140)(1).jpg (kivégzés, akasztás)

Jogászok és nemzetközi jogvédő szervezetek megkérdőjelezték a kivégzés megismétlésének jogszerűségét.

Mégsem ismétlik meg az akasztását túlélő iráni férfi kivégzését – jelentette szerdán az iráni média az igazságügy-minisztériumra hivatkozva. Mosztafa Púr-Mohammadi igazságügy-miniszter az IRNA hivatalos hírügynökség szerint kedd este közölte: “az akasztását túlélő elítéltet kivégzését nem ismétlik meg… Ha túlélte, nem lenne célszerű ismét felakasztani”. A miniszter szavaiból kiviláglott, hogy az újabb akasztás rossz fényt vetne Iránra.

A 37 éves férfin október elején hajtották (volna) végre az ítéletet az észak-iráni Horászán tartományban. Az akasztás után 12 perccel halottnak nyilvánították, és testét továbbküldték az illetékes hatóságoknak a temetés előkészítésére. Másnap azonban a halottasház egy munkatársa arra lett figyelmes, hogy bepárásodott a műanyag zsák, amelybe a testet becsomagolták. Kiderült, hogy a férfi életben maradt, így azonnal kórházba vitték. A kivégzést az iráni jognak megfelelően teljes felépülése után akarták megismételni. A férfit egy kilogrammnyi amfetaminszármazék birtoklásáért ítélték halálra.

Emberi jogvédők szót emeltek az akasztás után életben maradt elítélt ügyében, és arra kérték a hatóságokat, kegyelmezzenek meg neki.

Iránban a gyilkosság, a nemi erőszak, a fegyveres rablás, a drogcsempészet és a házasságtörés elkövetőire szabható ki halálbüntetés. Az utóbbi években a perzsa állam mindig a legtöbb kivégzést végrehajtó országok közé tartozott. Az Amnesty International adatai szerint 2012-ben 314 embert végeztek ki, 2013 elejétől pedig legalább 508-at, de a tényleges szám ennél is magasabb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik