Közélet

S. Ábel lövöldözött a Móriczon

lövöldözés (lövöldözés)
lövöldözés (lövöldözés)

Az az egyetemista fiú használta fegyverét, aki korábban nagy mészárlásra készült az ELTE-n. 2011 novembere óta van szabadlábon, és hiába az újabb bűncselekmény, könnyen lehet, megússza a börtönt.

Kapcsolódó cikkek

S. Ábel csütörtök késő eset a budapesti Móricz Zsigmond körtéren a levegőbe, majd az ottani gyorsétteremben a mennyezetbe lőtt, majd elmenekült – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Összesen három lövést adott le, személyi sérülés nem történt. A szökésben lévő, személyes tárgyait hátra hagyó férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki, fotóját is közzétették. A BRFK lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki S. Ábelt felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06-30-444-6218 éjjel-nappal hívható telefonszámot, vagy a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét. Senki ne próbálja meg feltartóztatni vagy elfogni – hangsúlyozzák.

Fotó: MTI/Földi Imre

Megúszhatja a börtönt

A 26 éves férfit májusban első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt és három évre eltiltotta a közügyektől a Fővárosi Törvényszék egyebek mellett emberölés előkészülete miatt. A vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között.

A másodfokú tárgyalás várhatóan ősszel kezdődik, és az elbíráláskor – az új Btk.-nak köszönhetően – akár enyhíthetik is a büntetést a májusi ítélethez képest. A júliustól hatályba lépett Büntető törvénykönyv szerint ugyanis a fegyveres garázdaság bűntette 1-5 évről 0-3 évig terjedő szabadságvesztésre csökkent. És bár S. Ábel jóval július előtt követte el az ellene felhozott bűncselekményeket, az ítélet meghozatalakor – abban az esetben, ha az éppen hatályos Btk. a vádlottra kedvezőbb -, az újat kell alkalmazni.

“Amennyiben megkapja a kedvezményt, és sikerül fogházasítanunk az ítéletet, akár az is elképzelhető, hogy nem kell börtönbe vonulnia, hiszen az előzetes letartóztatásban töltött 21 hónap beleszámít a büntetésébe” – mondta el lapunk megkeresésére Futó Barnabás, S. Ábel ügyvédje. Hozzátette: rendszeresen tartotta a kapcsolatot a fiúval, várták, hogy kitűzzék a másodfok tárgyalásának időpontját, semmi jel nem utalt a csütörtökön történtekre.

S. Ábel 2006-tól 2010. februári elfogásáig az ELTE-n tanult. A vádirat szerint részletes tervet dolgozott ki: először is belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén pedig legálisan megvásárolt egy fegyvert. Arra készült, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpontban legalább huszonkét embert megöl. Minden egyes addigi életévéért egy-egy embert.


További képekért kattintson a fotókra!
Fotók: MTI/Mihádák Zoltán

A tervezett mészárlást nem tudta végrehajtani, mert elfogták a rendőrök. Azóta már törölt blogjából és korábbi, iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból is arra lehetett következtetni, hogy lövöldözésre készül.

A rendőrségen először még részletes beismerő vallomást tett, később már tagadta bűnösségét. Eddig 21 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmegyógyintézetben. A szakvélemények szerint csak korlátozottan beszámítható.

A volt jogászhallgató az ügyészség szerint “kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik”, “személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülmények miatt fokozódó mértékben torzult”. Kezdetben a családja körében mutatkozott meg agresszivitása, amely “a külvilág felé fokozatosan terjedt ki”.

21 hónapja szabadlábon

S. Ábel büntetőpere 2011 tavaszán kezdődött, meghallgattak számos tanút és szakértőt, de másfél év után bíróváltás történt. 2011. november 14-én a fiút jogerősen szabadlábra helyezte a Fővárosi Ítélőtábla, mert az előzetes letartóztatás elrendelésének törvényi feltételei (mint például a szökés, elrejtőzés, tanúk befolyásolásának veszélye) nem álltak fent.

Az ügyész egyébként letöltendő szabadságvesztést, a védelem pedig felmentést kért. Utóbbi szerint ugyanis meg sem történt a vádban szereplő emberölés előkészülete, de ha ezt mégis bizonyítottnak találná a bíróság, a vádlott önkéntes elállása miatt nem büntethető. Az utolsó szó jogán S. Ábel tagadta bűnösségét, és állította, hogy a terhére rótt bűncselekményeket nem követte el.

A fiatalember tavaly visszament az egyetemre, egyúttal beperelte Végh József kriminálpszichológust, mert úgy látja, a szakvéleménye nagyban hozzájárult a letartóztatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik