Közélet
havazas(960x640).jpg (havazás, hó, hideg, tél, )

Káoszt okozott a havazás

Hétfő reggelig több közúti baleset történt az országban. A BKV-járatok jelentős késéssel közlekedtek. Kínlódtak a vonatok is. Egy havas nap krónikája.

Korábban a témában:

19:30 – Máshogy emlékszik az OMSZ és a BKV az előrejelzésre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap esti előrejelzésében felhívta a figyelmet, hogy a fővárosban akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján kevesebb, legfeljebb öt centiméteres hóra számított a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, és csak reggel 6 órakor derült ki, hogy az előre jelzett öt centiméternél jóval több hó hullott az éjjel.

18:58 – BKV: Nem kell kifizetni a büntetéseket

Törölni fogják a büntetését annak, akinek hétfőn 8 óra 45 perc után pótdíjat szabtak ki a Budapesti Közlekedési Központ járatain – írta a központ a Facebook-oldalán hétfő délután.

18:04 – Újabb 20 centi hó eshet

Hétfő éjjel és kedden nappal további havazás várható. Ahol nem hó, ott ónos eső vagy eső lesz.

17:00 – Nincsenek már közlekedési akadályok Budapesten

Megszüntette a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a havazás miatti forgalmi akadályokat és elhárította a közlekedési balesetekből adódó problémákat, valamint a társszervek elakadt gépjárműveinek is tudtak segíteni.

Egy esetben volt szükség arra, hogy egy elakadt betegszállító járműnek segítsenek, ezenkívül mentettek személygépkocsit és tehergépjárművet is. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság éjjel-nappal 234 munkatárssal és 61 gépjárművel áll készenlétben, kocsijaik többsége pedig hólánccal ellátott, összkerékhajtású.

Az előre jelzettnél jóval több, sok helyütt 15-20 centiméter hó esett. Az éjszaka 50 hókotrógépet indítottak, amikor pedig hajnali négy órakor intenzíven kezdett el esni a hó, már 90 járművel voltak az utakon. Ezek 15-20 százaléka ütközött a nap folyamán komolyabb úti akadályokba a balesetek miatt – mondta el Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója.

16:51 – Helyreállt a rend a BKV-nál

Minden budapesti közösségi közlekedési járat a menetrendben meghirdetett útvonalon közlekedik hétfő délutántól – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. Kisebb késések továbbra is előfordulhatnak.

16:18 – Ónos eső követi a havazást

Az ország közútjain folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, de több útszakaszon továbbra is téliesek az útviszonyok. A havazást országszerte eső, ónos eső váltotta fel.

16:01 – Vitézy szerint a hétfő az oka mindennek

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint jelentős nehézségek adódtak a havazás miatt a fővárosi közlekedésben, ennek oka, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott.

Egy más témában tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató azt mondta, szinte nem volt olyan budai hegyvidéki járat, amely ne lehetetlenült volna el, mert a havas úton akadozott a forgalom. A másik gond az volt, hogy a váltók eltömődtek, ezeket rendkívüli pályamunkások kezdték el tisztítani.

Vitézy Dávid szerint ha ugyanez a hómennyiség vasárnap délután esik le, akkor nem lett volna ekkora probléma. Mivel a hókotró autók is “beálltak a dugókba”, a reggeli munkába és iskolába jutás lehetetlenné vált.

15:52 – Ingyenes, de segíteni ér!15:48 – Folyamatos készültség

Folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei az országos közúthálózaton, de több útszakaszon továbbra is téliesek az útviszonyok – írta közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő délután. Az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs – tették hozzá.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a társaság, de az intenzív havazás és az elakadt, megcsúszott járművek sok helyen megnehezítik a hó eltakarítását – írják.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A legfontosabb infók:

– Esik a hó. Néhol az eső.
– Az FKF hómunkásokat keres.
– A BKV járatai akadoznak, ám hétfő éjfélig ingyenesek.
– A budapesti iskolákban igazoltnak tekintik, ha valaki hiányzik.
– Budapest V. és IX. kerületében ingyenes a parkolás.
– A repülőtereken is sok a késés.

+ Továbbra is várjuk fotóikat, videóikat a havazásról, Tél Tábornokról, satöbbiről. Ide tessék küldözgetni: info@hir24.hu

 

15:45 – Megindulhattak a kamionosok is

Délután a teherautók számára is megnyílt a somogyi határ, a sofőrök újra használhatják a barcsi és berzencei átkelőket. Délelőtt a rendőrség arról tájékoztatott, hogy a rendkívüli időjárás miatt a kamionforgalom elől lezárták ezeket az átkelőket.

15:37 – Félórára csökkent a várakozás

A Kisalföld Volán járatain rövidebbek a késések, mint délelőtt; a GYSEV néhány perces csúszásokkal számol – közölték a két társaságnál hétfő délután az MTI érdeklődésére.

A Győr megyei busztársaságnál azt a tájékoztatást adták, hogy akárcsak reggel, félórás késések is előfordulhatnak helyközi járataikon, nem kell azonban már a napközbeni, akár egyórás késésekkel is számolni. A csúszások várhatóan hétfőn üzemzárásig megmaradnak.

Rázó László GYSEV-szóvivő arról számolt be: vonalaikon öt-tíz perces késéseket okozott csupán a havas idő hétfőn.

15:35 – Fa dőlt egy mozdonyra

A baleset Somogy megyében, Őrtilos és Gyékényes között történt hétfőn délután. A Dombóvárról Nagykanizsára illetve a Szombathelyről Pécsre közlekedő vonatok 100 percet késnek.

15:22 – A Jobbik felelősöket keres

A Jobbik szerint sem a téli időszak hatósági feladatait koordináló kormánybiztos, sem a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. nem képes ellátni a feladatát, kezelni a hóhelyzetet. Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt és Budapest vezetését, hogy találják meg a kialakult helyzet felelőseit.

15:15 – Spórolni akartak a hókotrókon

Csak hatodrangú feladatnak tekinti a téli hómunkát a Fővárosi Önkormányzat, ezért nem ritka, hogy pénzt vonnak el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től más, fontosabbnak vélt teendőkre. Ezzel magyarázta a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a Napi Gazdaság Online-nak, hogy hétfőn hajnali 6 óráig a 117 hókotróból csak 65 állt munkába.

Mivel a ténylegesnél jóval enyhébb időjárásra számítottak, ezért “spórolás” gyanánt mindössze 527 ember állt munkába reggel – tette hozzá Szaniszló Sándor.

15:09 – Újból járható a 86-os főút

Kora délután újból megnyitották a járműforgalom előtt a 86-os főút Rédics és Zalalövő közötti szakaszát – közölte hétfőn a zalai rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem.

A korábban a kamionok által legnehezebben járható 74-es és 75-ös, valamint a 76-os főúton is helyreállt a forgalom, megtisztították az utakat, elakadt kamionok sem hátráltatják a közlekedést.

Zalában a vasárnap óta tartó havazás miatt már csaknem 20 helyszínen mintegy 100 elakadt kamion mentésében segítettek a katasztrófavédelem egységei.

14:37 – Teljes útzár a 83-as főúton

Teljes útzárat rendeltek el a 83-as főúton a farkasgyepűi buszbaleset miatt – tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Ferenczi Tímea elmondta: a 83-as főutat már a 8-as számú főúttól kezdődően lezárták. A rendőrök a forgalmat a 8401-es és 8402-es út felé, Bakonygyepes-Noszlop-Kúp-Pápakovácsi-Pápa útvonalra terelik el.

14:24 – Fokozatosan helyreáll a tömegközlekedés

Egyetlen budapesti tömegközlekedési járat forgalma sem áll már a havazás miatt, késésekre azonban továbbra is számítani kell – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő délután.

Egyes járatok továbbra is a menetrendben meghatározottnál ritkábban, illetve hosszabb menetidővel közlekednek, mivel a forgalom számos útszakaszon lassabban halad a megszokottnál. Továbbá műszaki vagy forgalmi okok miatt vannak fennakadások néhány járat vonalán – tették hozzá.

bkk (bkk, busz, fagy, hó)
Fotó: Kummer János

A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Külső Bécsi úton hamarosan megindul a forgalom. A 160-as autóbuszok már ismét eredeti útvonalukon közlekednek. A 260-as és a 218-as buszok továbbra is az 1-es villamos Bécsi úti végállomásáig járnak.

14:23 – Pest megye lassan felszabadul

Javultak a közlekedési feltételek a déli órákra Pest megyében, mivel a fő- és mellékutak burkolata többnyire már latyakos, ám a Pilisben néhol még kisebb fennakadásokra kell számítani – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfőn.

A Solymárnál történt baleset környékét továbbra is jobb elkerülni (a 10-es főút e szakaszán egy fát szállító kamion borult félig árokba), mert a járműveket csak a főváros felé engedik, Pilisvörösvár felé áll a kocsisor – tette hozzá a Magyar Közút szóvivője.

A katasztrófavédelem egységeinek a régióban délig 10 helyen kellett árokba borult, illetve balesetet szenvedett járműveket menteniük – tájékoztatott Spitz Alexandra megyei szóvivő.

14:18 – Előre megjósolta

“Nagyon súlyos következményei vannak annak, ha a felkészülés elmarad. Ezt bizonyítják a 2006. augusztus 20-i események, a 2010-es borsodi árvízi helyzet, a pár hónappal később történt vörösiszap-katasztrófa, valamint a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia. Éppen ezért országos, megyei és helyi szinten is komoly előkészületek zajlanak már most a rendkívüli hideg vagy hó esetén szükséges védekezés előkészítésére. Különös odafigyelést igényel az állampolgárok gyors és hiteles tájékoztatása is” – hangsúlyozta Bakondi György még tavaly novemberben, kormánymegbízotti bemutatkozásakor.

14:15 – Vége a korlátozásoknak Győr megyében

Ismét szabadon járható Győr-Moson-Sopron megyében az a két útszakasz, amelyen hétfőn reggel korlátozást vezettek be – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.

Kálmán Gabriella közölte: ismét használhatják a kamionok a 92-es út Csesznekhez közeli, szerpentines szakaszát, és ismét járható a 84-es főút Kópházánál, ahol korábban félpályás útzár lépett életbe, mert több nyerges vontató összeütközött.

14:13 – Völner Pál: a téli felkészülés megtörtént

Minden település megközelíthető, és már majdnem minden útszakaszt megtisztítottak az országban – közölte Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hétfőn a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoznak országszerte, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. A legtöbb megyében az alsórendű utakat is megtisztították már.

13:56 – Megmozdulhattak a veszteglő kamionok

Délben ideiglenesen megnyitották a kamionforgalom számára a rédicsi és a letenyei határátkelőket. Rédicsnél Szlovénia felé, Letenyénél pedig Horvátország irányába addig engedték át a teherjárműveket, amíg a határ menti kamionterminálok meg nem teltek. A szlovén és a horvát hatóságok azért döntöttek az ideiglenes határnyitásról, hogy a várakozó kocsikat biztonságosan le lehessen parkolni.

13:43 – Felborult egy busz a Bakonyban

Oldalára fordult egy Veszprém és Pápa között menetrend szerint közlekedő busz; négyen megsérültek – tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t hétfőn.

Bakos György elmondta: a busz műszaki mentése ideje alatt a 83-as főúton Farkasgyepű közelében félpályás útlezárás van.

13:31 –  Budapestre jöttek a pozsonyi gépek

A Ferihegyi repülőtéren nem okozott komolyabb fennakadást a havazás. Délelőttől mind a két pályán fogadnak és indítanak gépeket – olvasható a Budapest Airport közleményében. Reggel rövid ideig nem tudott gépeket fogadni a reptér, egy kivételével a járatok a várakozó légtérben köröztek, majd leszálltak. A Germanwings stuttgarti járatának kapitánya döntött úgy, hogy kitérő repülőtérre megy Temesvárra.

A németországi havazás miatt a Lufthansa törölte düsseldorfi gépét, amelynek 13.35-kor kellett volna megérkeznie. A hóhelyzet miatt a Ryanair ír diszkont légitársaság két pozsonyi járata is, a london-lutoni és a brüsszel-charleroi járata is Budapesten szállt le a szlovák főváros helyett.

A bizonytalan budapesti közlekedési helyzet miatt a Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy a megszokottnál jóval korábban induljanak el a repülőtérre, és ellenőrizzék a járatinformációt a Budapest Airport honlapján illetve facebook-oldalán, vagy lépjenek kapcsolatba a légitársasággal.

13:24 – PARKOLÓS BRÉKING!

Budapesten, a Ferencvárosban is ingyenes lett a parkolás.

havazás budapesten (parkolás, havazás, hó)
A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Kummer János

13:03 – Helyreállt a forgalom a 2-es főúton és a 811-esen

Újra haladhat a teherforgalom a Nógrád megyei Parassapusztától Pest megye felé – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn kora délután.

Dankóné Nagy Éva elmondta: a havazás miatt reggel 8 órától szüneteltette a teherforgalmat a rendőrség; a személygépkocsik zavartalan haladása, valamint a közútkezelők munkavégzése miatt félreállították a tehergépjárműveket.

Megindult a forgalom a 811-es úton Alcsútdoboznál is, ahol korábban árokba csúszott egy kamion – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

12:48 – Óriási dugó a Bécsi úton

Áll a forgalom a budapesti Bécsi úton egy árokba csúszott kamion mentése miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn a Facebook-oldalán.

Emiatt a 160-as és a 260-as autóbuszok a Batthyány tér és a Bécsi út (1-es villamos végállomása) között, a 218-as autóbuszok pedig a Szentlélek tér és a Bécsi út (1-es villamos végállomása) között közlekednek – írták.

A BKK kéri, hogy aki teheti, a H5-ös HÉV-et vegye igénybe.

12.36 – Lehet hazamenni

Néhány budapesti iskolában rövidített órákat tartottak. Munkatársunk csemetéje már haza is mehetett. Örül.

12:33 – A MÁV továbbra sem bír a hóval

A nagyobb torlódások és a még nagyobb késések elkerülése érdekében a monori, a váci, valamint egyes gödöllői és egyes sülysápi elővárosi vonatokat nem indítják el – közölte a Mávinform hétfőn.

Helyettük a zónázó vonatok állnak meg minden állomáson és megállóhelyen. Ennek ellenére még mindig 20-60 perces késéssel közlekednek a vonatok az ország számos vonalán – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

12:15 – Minden villamos a teljes útvonalán közlekedik

Helyreállt a 17-es, az 59-es és 61-es villamos közlekedése is Budapesten dél körül, így minden villamos és kötött pályás jármű a teljes útvonalán közlekedik – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.


A Nemzeti Együttműködés Rendszere, kattintson a képre Budapestért!
Fotó: Neményi Márton

Helyreállt a 29-es és 33-as busz közlekedése is, a 218-as busz viszont továbbra sem jár.

11:52 – Lehet sielni Eplényben (is)

Az eplényi sícentrumban öt pálya síelhető, de ajánlatos hólánccal megközelíteni a Nordica Síarénát – tájékoztatta Ebele Bálint, a sícentrum marketingvezetője hétfőn az MTI-t. Hozzátette: huszonöt centiméter friss porhó esett, ráadásul még ágyúztak is, így a pályákat 70-80 centis hóréteg borítja, állapotuk kiváló.

11:45 – Álljon be ön is hómunkásnak!

Nettó 3550 forintot kereshet napi 8 órás hóeltakarítással, ha beáll a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-hez, mint hómunkás. Az FKF már a hétfő délutáni 14.00 – 22.00 óráig tartó műszakra is keresi új munkásait – írják közleményükben. Hómunkásnak itt lehet jelentkezni: www.fkf.hu vagy itt: 06 40 353 353.

11:39 – Árokba csúszott járművek, elterelt kamionok Vasban

Jánosházánál a kora reggeli órákban egy kamion az árokba futott, egy autóbusz is elakadt a hóban, a tűzoltók azonban mindkettőt kimentették – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Délelőtt Szombathelyen, az Újvilág utcában szintén egy kamion csúszott az árokba, itt is a tűzoltók segítettek kivontatni a járművet az útra.

havazás (havazás, autópálya, kamion)
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőrök Nádasd külterületén a 86-os és a 76-os út kereszteződésénél a kamionforgalmat a 76-os főútra, a 8-as útról pedig a 74-es útra terelik.

Vép térségében egy alsórendű úton egy osztrák kamion csúszott az árokba, a műszaki mentése még folyamatban van, személyi sérülés nem történt – tették hozzá.

11:28 – Valamelyest javul a BKV-helyzet

A havazás miatt a 149-es és a 218-as buszok még mindig nem közlekednek. Az 59-es és a 61-es villamosok azonban már teljes útvonalon járnak, mint ahogy a 65-ös, 165-ös, a 129-es és a 155-ös és a 160-as autóbuszok is. A budai hegyvidéket érintő vonalakon azonban még nagy a baj, 3-4-szeres menetidővel kell számolni.

11:24 – Baleset miatt lezárták a 811-es utat

Árokba csúszott egy kamion a 811-es úton Alcsútdoboznál, ezért teljesen lezárták az érintett útszakaszt – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: a nyerges vontató hátulja csúszott árokba az Alcsúti Arborétumnál. A szerelvény keresztbefordult az úton, a jármű eleje szinte teljesen elfoglalja a két sávot.

11:22 – Ingyenes a parkolás is

Rogán Antal polgármester arra kérte a Belváros-Lipótváros Közterület-Felügyeletét, hogy a hóhelyzetre tekintettel hétfőn függessze fel a parkolás ellenőrzését és pótdíjazását.

A belvárosi közterület-felügyelet munkatársai a parkolóhelyek megtisztításában és az utak járhatóvá tételében működnek közre – közölte az MTI-vel az V. kerület polgármestere.

11:20 – Hó helyett eső

A MÁV tájékoztatása szerint az ország nagy részén eső váltotta fel a havazást. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek.  A nagyobb torlódások és a még nagyobb késések elkerülése érdekében a monori, a váci, egyes gödöllői és egyes sülysápi elővárosi vonatot nem indítanak el. Helyettük a zónázó vonatokat állítják meg minden állomáson és megállóhelyen. Ennek ellenére még mindig jelentős, 20-60 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország számos vonalán.

11:08 – Volt, nincs

Ismét használható az M3-as bagi felhajtója, amit korábban egy baleset miatt lezártak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-vel. A balesetben két, Budapest irányába tartó személygépkocsi ütközött és ketten könnyebben megsérültek – mondta Karsay Kornél.

11:07 – Lezárták a határokat a kamionok előtt

Szlovénia és Horvátország a kamionok előtt lezárta a határokat, ezért a rendőrök  a Győr felől érkező járműveket a 86-os számú főúton, a Veszprém felől érkezőket pedig a 8-as számú főúton félreállítják.


11:03 – A Twitter is behavazódott

„Akkora hó esett, hogy ma újra leadják a karácsonyi műsorokat a TVben.”

„Ez a hó olyan, mint a #Fidesz… Sokan akarták, hát most itt van!”

„A HÓ ÉS A MÁV NEM JÓ BARÁTOK!”

„Esett a hó, ami annyit jelent, vége a világnak… De legalább nyert a Homeland, jeeee!”

„szakad a hó de menjek ki havat lapátolni. Minek? Úgyis esni fog még”

„Valahol úgy hívják, hogy 20 centi hó. Nálunk úgy hívják, hogy szükségállapot.”

10:50 – A legfrissebb BKK-s hírek

Az 59-es és a 61-es villamosok helyett műszaki hiba miatt pótlóbuszok közlekednek Széll Kálmán tér (a 22-es autóbusz felszállóhelye) és a Budagyöngye között. Ugyanezen a szakaszon a 22-es, a 22A és a 222-es autóbuszokkal is utazhatnak.  A síkos úttest miatt a 218-as autóbuszok csak a Szent Imre tér és a Téglagyári tér között közlekednek.

10:41 – Schobert Norbi foglyul esett

“Ma reggel a hó fogságában rekedtünk. Se dolgozni, se iskolába a gyerek, se semmi. Szentendrén még a főutak is katasztrófális állapotban vannak, a hegy, a mellékutcák életveszélyesek terepjáróval is. Este bemondta a híradó, olvastam a neten, hogy 40 centi hó jön. Már megvan és ömlik most is. Azt nem értem, hogy közterületfenntartók mindig úgy meglepődnek, mintha Jamaicában élnénk… :-( Nálatok mi a helyzet?” – írta a fitneszguru Facebook-oldalán.

10:35 – Facebookon kesereg az időjárásról a fideszes EP-alelnök, Surján László:

“Leesett a hó, ami jó, meg szép is. Aprócska hátrány, hogy a közlekedés némileg összeomlott. A taxi, amit még tegnap este rendeltem 8 órára, még nem érkezett meg, ekként a 10 órakkor induló repülőjáratot már nem érem el semmiképp. Még szerencse, hogy sikerült átrakni a jegyet egy koradélutáni gépre, s így talán elérem a legfontosabb mai tárgyalásomat. Ilyenkor mindig Petőfi jut eszembe: habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr. Igen, a természet, amelyett a szocializmusban a nagy Szovjetunió annyira át akart alakítani, erősebb nálunk. Tudom Petőfi a társadalomról beszélt, de azért erre az esetre is vonatkozik.” (via Facebook/Surján László)

10:20 – Több főút is járhatatlan kamionokkal

A 86-os főúton, Zalalövő térségében Rédics felé járhatatlan az út kamionok számára, ezen a szakaszon több teherjármű is vesztegel. A 76-os főút nagykapornaki szakaszán a Zalaegerszeg felé vezető részen két kamion is elakadt, itt Kisbucsa felől Zalaegerszeg irányába nem közlekedhetnek kamionok – közölte honlapján hétfő délelőtt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pakod és Pókaszepetk között egy kamion az útpadkára csúszott, a rendőrök egy forgalmi sávot lezártak.

A rendőrség közölte azt is: Zala megyében nincs hó elől elzárt település vagy járhatatlan út, de arra figyelmeztetnek, hogy csak sürgős esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útra.

10:17 – Igazolt az iskolai hiányzás

A budapesti iskolák a havazásra tekintettel igazoltnak tekintik a hétfő reggeli késéseket, hiányzásokat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

havazás budapesten (hó, havazás, síelő)
Estére lehet praktikus lesz, kattintson a képre a galériáért! – Fotó: Kummer János

“A BKK vezérigazgatója az imént egyeztetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével: a budapesti iskolák a havazásra tekintettel természetesen igazoltnak tekintik a ma reggeli késéseket, hiányzásokat” – írták.

10:13 – Halálos baleset Ceglédnél

Egy teherautó halálra gázolt egy kerékpárost Ceglédnél, a 311-es főúton hétfő reggel – közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője hétfőn az MTI-vel.Az 56 éves ceglédi nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, több jármű is árokba csúszott a megyében a havazás miatt. Pomázon, a Dobogókői úton egy helyközi buszjárat csúszott az árokba. Személyi sérülés nem történt, az utasokat mentesítő járat szállította tovább.

Az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán a 32-es kilométernél alakult ki torlódás – jelenleg 4 kilométeres a kocsisor – , míg az M0-áson a péceli és az újpesti kihajtóknál több kamion elakadása miatt nehéz a haladás – sorolta a havazás miatti baleseteket, fennakadásokat a szóvivő.

Az M6-os autópálya Dunaújváros felé vezető oldalán a 22-es kilométernél négy személyautó ütközött össze, míg a 10-es főúton, Üröm térségében szintén elakadt kamionok nehezítik az autósok haladását.

10:00 – Ónos eső válthatja a havazást

Az éjszakai és reggeli hóesést követő kisebb szünet után hétfőn folytatódik a havazás, de többfelé eső, havas eső, ónos eső formájában várható csapadék – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a távirati irodával.

09:45 – Hatalmas torlódás az M3-as bagi felhajtójánál

Baleset miatt lezárták az M3-as bagi felhajtóját – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-vel. Két, Budapest irányába tartó személygépkocsi ütközött és a balesetben ketten könnyebben megsérültek – mondta Karsay Kornél.

09:11 – Éjfélig ingyenes a BKV!

A Budapesti Közlekedési Központ 10 órakor kiadott tájékoztatója szerint: a 17-es villamosok továbbra sem közlekednek. A 8-as buszok eredeti útvonalon közlekednek. A 29-es autóbuszok továbbra is megosztva, Hűvösvölgy és Pasaréti tér, illetve a Szentlélek tér és a Kolosy tér között járnak. A 39-es buszok a Batthyány tértől csak a Déli pályaudvarig tudnak közlekedni. Az 53-as autóbuszok az Újbuda-Központtól csak a Sasadi útig közlekednek. A 65-ös és a 165-ös buszok nem járnak. A 112-es autóbuszok az Urániától csak az Apor Vilmos térig közlekednek. A 129-es autóbuszok a Széher út helyett Hűvösvölgy, végállomáshoz közlekednek. A 137-es és a 237-es járatok a Szentlélek tértől csak a Bécsi útig közlekednek. A 149-es busz továbbra sem jár. A 150-es és a 250-es buszok közlekedésében a Tordai úton fennakadásokra kell számítani. A 153-as buszok eredeti útvonalukon közlekednek. A 155-ös buszok rövidített útvonalon, a 156-os busz útvonalára terelve járnak. A budai hegyvidéket érintő vonalakon alkalmanként 3-4-szeresére növekszik járataink követési és menetideje. Továbbra is zavartalanul közlekednek a metrók, a hévek valamint a 4-es és a 6-os villamosok. Szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik. Tarlós István főpolgármester úgy döntött, hogy a hóhelyzet miatt hétfőn mindenki ingyen használhatja a BKV járatait.

09:05 – 20-nál több baleset

Hétfőn, kora reggelig már 25 balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.

09:00 – Teli tank és lapát!

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. A balesetek miatt akár hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek, ezért tanácsos hosszabb időre elegendő üzemanyagot tankolni, valamint fontos, hogy legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.

havazás budapesten (hó, havazás, hólapátolás)
Buda gyakorlatilag leállt, kattintson a képre!Fotó: Kummer János

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

08:30 – Késnek a vonatok

Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. A MÁV Zrt. a frekventáltabb állomásokon megemelt létszámú hóeltakarító személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt azonban minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a   Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc, közötti késéssel számoljanak az utazók. A zónázó vonatok nem járnak.

07:56 – Gyurcsány is késik

„Mostantól három hétig megint az országot járjuk. A mai indulás kalandosnak ígérkezik. Mintha túlélő gyakorlaton lennénk” – írja Facebook-oldalán a DK-elnök, aki mindenkit megnyugtatott: a havazás miatti fennakadások ellenére odaér a hétfői helyszínre, csak várhatóan késni fog.

07:30 – Késések a repülőtéren is

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők, egy ideig mindkét pálya zárva volt – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója.

A reggeli járatok el tudtak menni, de utána körülbelül fél órára a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni. A takarítás idejére két repülőgépnek várakoznia kellett a légtérben, egy járat pedig kitérő reptérre, Temesvárra repült. A két párhuzamos futópálya közül az 1-es van nyitva, erről indulhatnak és erre érkezhetnek a repülőgépek. Ez a pálya várhatóan folyamatosan nyitva lesz. A flightradar24.com radarképe szerint a légtérben kellett várakoznia a Tarom bukaresti, a Brussels Airlines brüsszeli, az El Al Tel avivi, és a Germanwings stuttgarti és kölni járatának is.
A repülőjáratok késéssel közlekednek.

07:00 – Van ahol 30 centi hó esett

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezebben járhatóak. Egyes helyeken csaknem 30 centiméternyi hó esett, más területeken a hóátfúvások vagy az ónos eső okoz fennakadásokat A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban vagy az ónos esőben érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról.

hó (hó)Olvasónk képei a havazásról, kattintson a képre!

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás. A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskörös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Most is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban. Elzárt település vagy járhatatlan út egyelőre nincs az országban, bár több Zala megyei főúton elakadt kamionok okoznak fennakadást (74-es, 75-ös és 86-os főút).

06:30 – Gépeket is béreltek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 350 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt ezen munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.

Címkék: havazás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.