Belföld

Spórolni akartak a hókotrókon

Hókotró (hó, hókotró)
Hókotró (hó, hókotró)

Hétfő hajnalban csak a hókotrók felét állították üzembe.

Csak hatodrangú feladatnak tekinti a téli hómunkát a Fővárosi Önkormányzat, ezért nem ritka, hogy pénzt vonnak el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től más, fontosabbnak vélt teendőkre. Ezzel magyarázta a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a Napi Gazdaság Online-nak, hogy hétfőn hajnali 6 óráig a 117 hókotróból csak 65 állt munkába.

Mivel a ténylegesnél jóval enyhébb időjárásra számítottak, ezért „spórolás” gyanánt mindössze 527 ember állt munkába reggel – tette hozzá Szaniszló Sándor. Szerinte az erős havazás miatt kellemetlenségeket elszenvedőket nem kárpótolja, hogy éjfélig – Tarlós István főpolgármester engedélye alapján – ingyenes a tömegközlekedés a BKK teljes hálózatán.


A képre kattintva Budapest behavazva! Fotó: Kummer János

Szűcs Panni, az FKF szóvivője a Napi Gazdaságnak elismerte, valóban a hókotróknak csak mintegy fele állt munkába hétfő hajnalban, mivel jóval kisebb havazásra számítottak, azt azonban hangsúlyozta, délelőttre már teljes kapacitással dolgozott az FKF. Egy-egy ilyen „havazós” nap csaknem 80-100 milliójába kerül a cégnek – tette hozzá.

Korábban Bakondi György, a téli feladatokra való felkészülés koordinálásával megbízott katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta, „nagyon súlyos következményei vannak annak, ha a felkészülés elmarad. Ezt bizonyítják a 2006. augusztus 20-i események, a 2010-es borsodi árvízi helyzet, a pár hónappal később történt vörösiszap-katasztrófa, valamint a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia. Éppen ezért országos, megyei és helyi szinten is komoly előkészületek zajlanak már most a rendkívüli hideg vagy hó esetén szükséges védekezés előkészítésére. Különös odafigyelést igényel az állampolgárok gyors és hiteles tájékoztatása is.”

A havazás okozta káoszról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik