Belföld

Ónos eső válthatja a havazást

onos-eso(210x140)(4).jpg (ónos eső)
onos-eso(210x140)(4).jpg (ónos eső)

Az éjszakai és reggeli hóesést követő kisebb szünet után hétfőn folytatódik a havazás, de többfelé eső, havas eső, ónos eső formájában várható csapadék – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a távirati irodával.

Hétfőn napközben és az éjszaka folyamán túlnyomóan borult lesz az idő. Az átmeneti szünet után a nyugati megyékben havazásra, keleten szórványosan esőre kell számítani. Az Északi-középhegységben havas eső és hó is hullhat. A nyugati országrészben akár 20 centit meghaladó hóréteg is kialakulhat 24 óra alatt. Az ország útviszonyairól itt olvashat.

Az éjszakai órákban is vegyes halmazállapotú csapadék lesz jellemző. Északon, északnyugaton havazás várható, máshol havas eső, eső és ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kedden napközben a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. A Dunától keletre még többfelé várható havas eső, eső. Az Északi-középhegységben továbbra is havazás valószínű. A Dunántúlon már csak néhol lesz csapadék, de az hó, havas eső és ónos eső formájában egyaránt hullhat. A szél sokfelé megélénkülhet, megerősödhet, emiatt – főleg az ország középső területein – néhol hófúvásra is számítani kell – mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés – ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél – főként a közép-dunántúli régióban – hóátfúvásokat is okozhat hétfőn. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik