Belföld

Komoly havazás várható a héten

havazás (hóesés, havazik, hózápor, )
havazás (hóesés, havazik, hózápor, )

Egész héten kitart a havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Hétfőn északon-északkeleten inkább havazás, máshol havas eső, helyenként ónos eső, főként délen és keleten eső valószínű. Nappal enyhébb idő várható, -2 és +4 fok alakul a hőmérséklet.

Akár 20 centi is hullhat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfő éjfélig, melynek értelmében az ország nagy részén folytatódik a havazás, a Dunántúlon erősebb, az ország keleti felén gyengébb intenzitással. A havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés – ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Hó – egész héten

Kedden folytatódik a csapadékos idő, viszont egyre nagyobb területen lesz jellemző az eső, csak az északi és nyugati határhoz közeli területeken eshet hó, havas eső.

Szerdán is folytatódik a csapadékos, borongós idő, nyugaton havazhat, északkeleten ónos eső hullhat, másutt eső lesz inkább a jellemző. Fagypont közelében alakulnak a csúcshőmérsékletek.

A héten többfelé várható kiadós csapadék, mely szerdáig vegyes halmazállapotú lehet, de csütörtöktől már újra egyre nagyobb területen válthat át havazásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik