Közélet

Csábító, de még veszélyes a jég

A Duna lassúbb folyású mellékvizein és a Velencei-tavon is megjelent már a vékony jégtakaró, ami vonzza a korcsolyázni vágyókat. A rendőrség azonban óvatosságra int.

Megjött az igazi tél, a vizet szerető ember ilyenkor is vízpartra vágyik, akár így, jég formájában. A Dunai Vízirendészet Rendőrkapitányság felhívása szerint azonban épp úgy, mint a nyári fürdési idénynek, a jeges vizeknek is megvannak az áldozatai.  Mindez elkerülhető lenne, ha az emberek ismernék és betartanák az előírásokat,

A Duna lassúbb folyású mellékvizein már megjelent az egybefüggő, de még vékony jégtakaró, ám hamarosan a gyorsabb mellékvizeken és a főmederben is megkezdődik a jegesedés. A gyakorlati tapasztalatok szerint az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert. Itt azonban még nem tartunk.

A vizi rendészet szerint a már beállt jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, rakódnak, amelyek egyértelműen jelzik: jégre lépni nem biztonságos, sőt, egyenesen életveszélyes is tilos. Ezt azonban sokan nem veszik figyelembe.

A rendőrség hangsúlyozza: a folyóvizek jég alatti vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadáskor a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, és egyszerűen beroppanhat. Ha enyhül az idő, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás nem biztonságos. Nagyobb jégfelületen különösen veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a hótakaró miatt nem látszik, hogy a jég milyen állapotban van. Ezeket a területeket éjszaka pláne célszerű elkerülni. A rendőrség további tanácsai megtekinthetők itt.

Egyelőre a Velencei-tavon sem megnyugtató a helyzet, hisz jelenleg nincs olyan terület, amelyre biztonságosan rá lehetne menni. Ennek fényében az egyenruhások többfelé tiltó táblákat helyeztek ki. A járőrök egyébként folyamatosan ellenőrzik a tavat, és ha szükséges, büntetnek is. A rendőrség emlékeztet: akit azon kapnak, hogy a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, azt akár 20 ezer forintra is megbírságolhatják. Ugyanakkor hangsúlyozzák: az elsődleges céljuk nem a szankcionálás, hanem az emberi élet és a testi épség megóvása. Így első alkalommal csak figyelmeztetik a szabályszegőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik