Közélet

Híresztelés lehetett a cáfolt rendőrségi sokkolás

A tudósításokban hivatkozott esélyegyenlőségi iroda is határozottan elzárkózik az ügytől.

Téves információt kapott a Magyar Távirati Iroda 2010. december 27-én, egy kemecsei rendőri intézkedésről és egy roma ember haláláról szóló tudósításához – írta a Hír24-nek Herczku Tünde az Esélyek Háza Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Esélyegyenlőségi Iroda képviseletében.

Az év végi eset kapcsán, az MTI első hírében azt közölte, hogy az Esélyek Háza roma referense szerint az egyenruhások elektromos sokkolóval okozták az ágya alatt menedéket kereső, testi sértés, garázdaság, lopás, valamint meg nem kezdett jogerős szabadságvesztése miatt körözött férfi halálát.

Herczku Tünde ezzel szemben tudatta: munkatársa az MTI-nek egyáltalán nem nyilatkozott, ehhez joga sem volt. A hírekben megjelent férfi nem az iroda munkatársa. „Az Esélyek Háza határozottan elzárkózik attól, hogy nevét és munkatársait az üggyel bármilyen nyilvános, vagy vizsgálati anyagban összefüggésbe hozzák az eseményekkel” – hangsúlyozta Herczku Tünde.

Az Országos Rendőr-főkapitányság december 27-én azt közölte: a magyar rendőrség – bár jogszabályi felhatalmazása lenne a használatára – elektromos sokkolót nem szerzett be és nem rendszeresített. Ebből következik, hogy nem is használhattak ilyen kényszerítő eszközt az intézkedő rendőrök.

A rendőrség tájékoztatásában határozottan visszautasította és cáfolta azokat a „rosszindulatú híreszteléseket”, miszerint a körözött bűnöző elfogásakor elektromos sokkolót használt volna. Emellett vizsgálják az állítás eredetét, és megteszik a szükséges jogi lépéseket a „becsületsértő, rágalmazó személyekkel szemben” – tette hozzá.

A múlt heti, előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint keringési elégtelenség miatt, természetes úton vesztette életét az elfogott kemecsei férfi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik