Poszt ITT

Hiányzik az emberekből a küzdőképesség

A devizahitel-tartozások miatt történt öngyilkosságokról Zonda Tamás neurológus, pszichiáter, öngyilkosság-kutatót kérdeztük.

Valóban érzékelhető a válság miatti öngyilkosságok számának megugrása?

Napi adatok nincsenek az öngyilkosságot kiváltó okokról, de az tény, hogy gazdasági krízishelyzet van, melyben a labilisabb, sérülékenyebb emberek könnyebben választják a halált, mint a megoldást. Pedig pont ebben a helyzetben fontos lenne, hogy a bajba jutott ember legalább ne tegyen szívességet a bankoknak.

Jól látom, hogy a hitelválság miatti öngyilkosok nem csak segítséget kérnének a külvilágtól a tettükkel? Úgy tűnik, a kilencedikről leugrani vagy magára robbantani a házat csak a teljesen reményvesztetteknek jut eszébe.

Igen. Az, akit a válság kerget öngyilkosságba, valóban úgy érzi, hogy teljesen kilátástalan az élete. Figyelje meg, hogy azok, akik csak ügyeskedni akartak a hitelfelvétellel, sosem ölik meg magukat. Ha az ember önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe, legalább ne magát büntesse!

Tipikusan magyar jelenség a válság miatti öngyilkosság?

Nem mondanám, a francia autóiparban például néhány éve történt egy munkahelyi öngyilkosság-sorozat.

Lehet-e segíteni a bajbajutottakon? Nyilván azon kívül, hogy kifizetjük a tartozását.

Tudomásul kell venni, hogy az anyagi csőd nem pszichés betegség. Régen is előfordult hasonló, amikor egy-egy elkártyázott éjszaka után is volt, aki a halálba menekült a vagyontalanság elől.  De tudni kell, hogy nem lehet egy tabletta felírásával megoldani a dolgot, bár a legtöbb páciens ezt várja. Pszichoterápia kellene, ami azonban eltűnt ebből az országból, és hiányzik az emberekből a küzdőképesség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik