Belföld

LMP: mutyigyanús volt az iskolabezárás

A kaposvári Toldi lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium megszüntetése ügyében Szabó Máté ombudsmanhoz fordul az LMP.

Osztolykán Ágnes, a párt szakpolitikusa bejelentette azt is, hogy újra benyújtják az ügyészségnek az egyszer már elutasított törvényességi felülvizsgálati kérelmüket. A kaposvári önkormányzat 2011. április 28-án határozatban döntött a Toldi lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium megszüntetésről. Osztolykán szerint azonban Szita Károly polgármester erről előzetesen nem egyeztetett az érintett szülőkkel, és a fenntartói döntést megalapozó információkat sem bocsátotta a rendelkezésükre.

Kitért arra is, hogy a szülői szervezet májusban jogszabályellenesnek ítélte a közgyűlési határozatot, ezért annak felülvizsgálatát kérte a Somogy megyei kormányhivataltól, az viszont nem állapított meg jogszabálysértést. Osztolykán Ágnes úgy látja, hogy az önkormányzat több helyen is megsértette illetve nem tartotta be a közoktatási törvény döntéshozóra előírt szabályait

“A kormányhivatal felülvizsgálata, azon kívül, hogy még dátumot sem tüntettek fel rajta, mélyen színvonaltalan, hemzseg a tévedésektől és az azokból leszűrt téves következetésektől” – jelentette ki a képviselő, aki szerint nem is történt valós törvényességi felülvizsgálat. Mint mondta, a felülvizsgálatban résztvevők között több esetben is fennállt a személyi vagy a szakmai összeférhetetlenség. Példaként említette, hogy a határozatot a kormányhivatal részéről egy olyan vezető írta alá, aki korábban több cikluson keresztül Szita Károly helyettese volt. Hozzátette azt is, hogy a határozatot a kormányhivatalnál előkészítő oktatási főosztályvezető a közgyűlés elnökének felesége. Osztolykán Ágnes szerint ezek a kapcsolatok olyan összeférhetetlenséget feltételeznek, amelyeket az érintetteknek “erkölcsi és morális kötelességük” lett volna bejelenteni.

Utalt arra, hogy az LMP a múlt héten az ügyészségtől kért törvényességi felülvizsgálatot, de ezt elutasították. Elmondta, hogy ezt a kérelmüket újra beadták és egyúttal Szabó Máté ombudsmant is megkeresik az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik