Gazdaság

Mi lesz veled, NeoFM?

neo fm (neo fm)
neo fm (neo fm)

A bíróság ősszel dönt a csatorna beadványáról, addig is felfüggesztette a médiatanács határozatának végrehajtását. A médiatanács ugyanakkor azt mondja, nincs visszaút.

A bíróság kedden az iratismertetés és a felek meghallgatása után úgy döntött, hogy a tárgyalást szeptember 4-én folytatja. Az országos kereskedelmi rádiót működtető FM1 Zrt. azt kérte beadványában, hogy vizsgálják felül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának határozatát, amely felmondta a csatorna médiaszolgáltatási szerződését. A törvényszék az eljárás idejére felfüggesztette a határozat végrehajtását, vagyis a mostani helyzet szerint a rádiónak már nincs szerződése, de jogai és kötelességei igen.

A Médiatanács arra hivatkozva mondta fel az FM1 Zrt. szerződését, hogy a mintegy 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó társaság nem fogadta el azt a mentőcsomagot, amelyet a médiatanács korábban neki felajánlott. Ebben tizenkét havi részletfizetési lehetőség szerepelt, és a cég megúszta volna a 40 millió forintnyi késedelmi kamatot.

A keddi tárgyaláson a rádió jogi képviselője elmondta, hogy július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. Ezt követően a hatóságnál bejelentették a tulajdonosváltást, és egyeztetést kezdeményeztek a tartozás rendezéséről. Elhangzott az is, hogy július 9-én a rádió polgári bíróság előtt is megtámadta a szerződésük felmondásáról szóló határozatot, és július 2-án a bíróság tényleges csődeljárást rendelt el az FM1 Zrt.-vel kapcsolatban.

A Neo képviselője megjegyezte: gazdaságilag megvalósíthatatlanok azok a feltételek, amelyeket számukra az NMHH megszabott. A rádiónak ugyanis nem bevételarányos, hanem fix, évi 464 millió forint plusz áfa összegű médiaszolgáltatási díjat kell fizetnie, ami azt jelenti, hogy az idei évre összesen csaknem 830 millió forintot kell fizetniük a hatóságnak, miközben tavalyi árbevételük mintegy 650-670 millió forint volt.

Médiatanács: tetézik a bajt

Amíg a Neo FM-et működtetik a tulajdonosai, naponta 2,1 millió forinttal növelik köztartozásukat – tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Szóvivői irodája a keddi bírósági döntés után.

Emlékeztettek rá: az elmúlt egy évben fizetési könnyítésekkel igyekeztek a csatornát megmenteni a bezárástól. Ugyanakkor atestület azonban a szerződés felbontásáról szóló júniusi döntésén már nem változtathat, “a tetemes összegű tartozásra figyelemmel, valamint a vállalkozást működtető vállalkozás fizetési hajlandóságának szembetűnő hiánya miatt” sem joga, sem lehetőség nincs erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik