Gazdaság

A kínaiak az elkényeztetett európaiakat nem mentenék meg?

Felháborodtak a kínai bloggerek, hogy országuk húzza ki a bajból a csőd szélén álló Görögországot és az unió többi tagállamát. Szerintük lusták vagyunk.

A múlt pénteki G20-csúcs előtt több tízezer üzenet jelenet meg kínai blogokon arra kérve, és néha figyelmeztetve a kínai vezetőket, hogy ne adjanak pénzt a bajba jutott európai országoknak – számol be az Index.

„A kínai munkások átlagjövedelme pár dollár, az európaiaké több ezer euró. Tényleg Kínára van szükségük, hogy megmentse őket?” – írta az egyik blogbejegyzés. „Ez a pénz az emberek véréből és verejtékéből származik, és most arra használják, hogy lusta görögöket segítsenek ki” – méltatlankodott egy másik blogger.

Kínának jelentős, összességében 3200 milliárd dollárnyi valutatartaléka van, tehát elvileg lenne pénze Európának, amelynek 100 milliárd dollárnyi eurót ígért.

A kínai politikusok értelemszerűen nem lelkesednek, hogy konkrét ígéreteket tegyenek európai kollégáik felé, ugyanakkor ők is tisztában vannak azzal, hogy Európa stabilitása az ő érdekük is.

„A kínai döntéshozók és a közvélemény szemében mi csak egy csapat elkényeztetett, hanyatló gazdaságú ország vagyunk” – mondta Jonathan Holstag, Kína jelenkori helyzetét vizsgáló brüsszeli egyetemi kutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik