Nagyvilág

Kínában gőzerővel gyűjtenek Aj Vej-vej kisegítésre

A kritikus kijelentéseiről is ismert művésztől milliókat követelnek a pénzügyi hatóságok. Senki sem tudja pontosan miért.

Kínában lankadatlan hévvel gyűjtenek pénzadományt Aj Vej-vej (Ai Weiwei) másként gondolkodó művész számára, aki a napokban rejtélyes fizetési felszólítást kapott országa pénzügyi hatóságaitól, 15 millió jüant (félmilliárd forint) követelve tőle. A fizetési felszólításhoz egy figyelmeztetést is csatoltak, amely azzal fenyegeti, hogy akár hét évre is börtönbe csukhatják, ha két héten belül nem fizeti be az összeget.

A művésznek egyébként fogalma sincs, miért kell fizetnie, s ezt firtató kérdésére nem kapott választ. Véleménye szerint a hatóságok újfent kísérletet tesznek arra, hogy megtörjék és elhallgattassák.

A fizetési felszólításra válaszul adománygyűjtés indult a világhírű kínai művész megsegítésére. Cohsziao Cu-csou (Zuoxiao Zuzhou) rockzenész blogján jelezte, hogy a legkülönfélébb csatornákon ömlik a pénz, és szombatig nagyjából hatvanmillió forintnak megfelelő összeg gyűlt már össze.

Ajnak korábban is meggyűlt már a baja a hivatalos szervekkel. Április 3-án őrizetbe vették, majd június végéig ismeretlen helyen tartották fogva, ami nagy felzúdulást váltott ki világszerte. A hivatalos indoklás szerint adózás alóli kibúvás volt a vétke. A másként gondolkodó művész szabadlábra helyezése óta is rendőri felügyelet alatt van, és nem hagyhatja el Pekinget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik