Üzleti tippek

Petíciót indított a katázás durva szigorítása ellen a könyvelőegyesület

Mint beszámoltunk róla, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) birtokába került pénzügyminisztériumi javaslat szerint jelentősen szigorítanák jövőre a jelenlegi legkedvezőbb adózási lehetőség, a 2013 januárjától választható kisadózók tételes adója (kata) szabályait. Az MKOE szerint a javaslat a Versenyképesebb Magyarországért program része.

Információik szerint a havi 50 ezer forintos adófizetés összege nem változna, azonban:

  • 2020. február 1-jétől azoknak a katásoknak, akik a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, ezen bevétel után 40 százalék adót kell fizetniük.
  • Szintén 2020. február 1-jétől összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. (Korábbi munkáltatónak az számít, akivel a katás a bevétel megszerzésének évében vagy az azt megelőző két évben munkaviszonyban áll vagy állt.) Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.
  • A többes katázás 2021. január 1-jével megszűnne. Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annál mindegyik katázást törölnék.

Kemény szigorítás lenne az is, ha a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből az eddigi kettő helyett 2021-től már legalább négyet kellene teljesíteni. A hét feltétel a következő:

  • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi.
  • A naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte.
  • A megbízó nem ad utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
  • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
  • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy (megbízó) bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
  • A munkarendet – például a munkaidőt – a kisadózó határozza meg.
  • A mellékállású kisadózó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül.

A tervezett változtatások gyakorlatilag értelmetlenné tennék sokak számára a katázást.

Jövőre kinyírhatja a katát a Pénzügyminisztérium
Súlyosan szigorítaná a katázás szabályait a tárca. Nehezebb és sokak számára értelmetlen lenne így ezt az eddig vonzó adónemet választani.

A növekvő elvonás Ruszin Zsolt MKOE-alenök egyik posztja szerint vagy a törvényes út elhagyásához, vagy egzisztenciális válsághoz vezethet. Az MKOE ellenzi a tervezett változtatásokat, és hogy nyomatékot adjon tiltakozásának, petíciót indított.Ruszin Zsolt a petícióhoz hozzáfűzte:

Az adóhatóságnak 7 éve volt, hogy széles körben (magyar nyelven) értelmes tájékoztatást folytasson a munkaviszonyszerű katázás kiszűrésére. A 7 feltételből 2 teljesítése elég, és ez maradjon is így!

Kormány kontra PM

Kiderült az is, hogy a Pénzügyminisztérium olyasmit javasolt, amivel maga a kormány sem ért egyet. A múlt csütörtöki kormányinfón az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, hogy létezik a munkaanyag, már járt is a kormány előtt. Kiemelte, hogy a kata népszerű adó, és nem céljuk az adózók eltántorítása ettől. Szigorítás olyan értelemben jöhet szóba, hogy a visszajelzések szerint számos esetben munkaviszonyt bujtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért ennek részletszabályaiban lehet változás (vagyis azon feltételeknél, amely alapján az adóhatóság el tudja bírálni, hogy munakviszonyról vagy valós vállalkozói szerződéses kapcsolatról van szó).

Kiderült még az is, hogy a kormány emelné a katázás jelenlegi éves 12 millió forintos bevételi értékhatárát. A miniszter szerint olyan adózásban gondolkodnak, amely nem jelent aránytalan többletterhet, hanem követi a bevételi határ emelésével megnyíló jobb lehetőségeket.

Még aznap a Pénzügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának drágítását. Az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

Hogy végül mi lesz, azt még nem tudni. Az MKOE mindenesetre kér minden érintettet, katás számlabefogadót és a hozzátartozóikat, hogy írják alá a petíciót, amely egyszerű üzenetet fogalmaz meg a jogalkotók felé. Az aláírások száma alapján szerintük világossá válhat, hogy az emberek szerint szabad-e hirtelen megszigorítani a katázást. Cikkünk megjelenéséig már kis híján 1400-an írták alá, hogy nem támogatják a kisadózás szabályainak fenti módosításait.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik