Üzleti tippek

70 milliárd forint landol a kkv-szektorban

A Széchenyi Tőkealap-kezelő tőkeprogramjai az elkövetkező három évben a nemzeti tulajdont és a nemzetközi versenyképességet támogatják.

A Pénzügyminisztérium stratégiai irányításával működő, 100 százalékos állami tulajdonban álló Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2019-2022 között 70 milliárd forintot helyez ki hazai kis- és középvállalkozásokhoz. A kihelyezés a versenyképességi tőkeprogram kockázati tőkealapjain keresztül történik:

  • Széchenyi Tőkebefektetési Alap: 22 milliárd forint;
  • Irinyi I. Kockázati Tőkealap: 7,4 milliárd forint;
  • Irinyi II. Kockázati Tőkealap: 8 milliárd forint;
  • Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap: 20 milliárd forint;
  • Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap: 13 milliárd forint.

A két fő célkitűzés: előmozdítani a befektetési célvállalatok nemzetközi versenyképességét, illetve a versenyképes cégek megerősítésével stabilizálni a családi tulajdonban álló kisvállalkozásokat. A 2018-as üzleti év ennek megalapozását szolgálta, 2019-ben ezt egy erőteljes akvizíció és kihelyezés követi – közölte az állami tulajdonú vállalat.

A programok egyaránt alkalmasak az újonnan alapított, a néhány éve működő, az érett szakaszban tevékenykedő és a tőzsdére lépést tervező, fejlődési pályán mozgó cégek tőkeellátásának javítására.

Az alapkezelő tevékenységét tekintve 2018 a rákészülés éve volt két területen is. 39-re növelte sikeres exitjeinek, vagyis kiszállásainak számát, miközben eredményesen kezelte 65 cégből álló portfólióját, illetve 47 ügyletet vitt döntési folyamatba 9,85 milliárd forint összértékkel. Az utóbbi öt hónapban 10 darab befektetést zárt le 2,8 milliárd forint összértékben.

A versenyképességi tőkeprogram öt tőkealapja egyértelműen azon hazai, döntően családi vállalkozásokat célozza meg, amelyek önálló fejlesztési elképzeléssel rendelkeznek (vagy azt valósítják meg), képesek megfelelni a digitális gazdaság követelményeinek, professzionális vállalatvezetést építenek jól végiggondolt üzleti modellre, és készek helytállni a nemzetközi verseny követelményei közepette. Ez érvényesül a portfóliócégek esetében, és ez a befogadási kritérium az új cégeknél.

2019-ben mintegy 40 ügylet végrehajtásával 11,2 milliárd forint kihelyezése, valamint 8-10 exit végrehajtása a cél.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik