Üzleti tippek

Íme, a kitörési lehetőség a hazai falvak számára

Az urbanizáció korában sem szabad megfeledkezni arról, hogy egy ország nemcsak nagyvárosokból áll, hanem a vidék, a falvak is fontos tényezőnek számítanak. A Pest megyei négyezer lelket számláló Ceglédbercel jó példája annak, hogy az okosvárosok mellett az okosfalvakra is érdemes odafigyelni. A digitális haladáshoz napjainkban már nincs szükség másra csak egy nyitott településvezetésre és egy megoldásszállító cégre.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Okosfalvak címmel rendezett nemrég szakmai konferenciát Gödöllőn.

Ceglédbercel polgármestere a konferencia kapcsán a Kossuth Rádiónak elmondta: a világ rohamos technológiai fejlődéséből az is következik, hogy a falusias környezetben élők is szeretnének városias környezetben élni. A ceglédberceli digitalizációs folyamat a közbiztonság fejlesztésének gondolatából indult ki. A helyi vezetés már régóta szeretett volna a térfigyelés területén előrelépni, ezért kezdtek a full HD kamerarendszer kiépítésébe. Aztán ebből a tervből indult ki az okosfalu gondolata a testület, a polgármester és a kivitelező együttműködésével.

Török József hozzátette, hogy a kamerarendszer üzembe helyezése óta érezhetően javult a közbiztonság. Kiemelte egy másik sikeres projektjüket, a saját mobilapplikációjukat is, amellyel a többi között időpontot lehet foglalni a különböző szolgáltató intézményekhez. Az okostelefonos alkalmazást nemcsak a helyiek használják, hanem a környező településeken élők, az átutazók és a turisták is le szokták tölteni. További fontos fejlesztésnek számítanak az ingyenes wifi elérési pontok is.

Idősek támogatása a digitalizáció útján

Az interjúban szó volt arról is, hogy a fejlesztésekből az idősebbeket sem hagyják ki. A polgármester elmondta, hogy digitális tanfolyamokat is tartanak, ahol megtanulható a számítógépek és az okoskészülékek használata. Fontos, hogy nemcsak képzést, hanem eszközöket is, például laptopokat biztosítanak az érdeklődő nyugdíjasok számára. Mindezt a Segítő kezek infokommunikációs program keretében tudják megtenni.

Marton László

Az Invitech vállalati és kormányzati főigazgatója a Kossuth Rádiónak adott interjújában kiemelte: a digitalizáció nem csak a fiatalok igényeihez tud igazodni. Marton László példaként említette, hogy a digitális megoldások akár az orvosi receptek felírását is egyszerűbbé és gyorsabbá tehetik, ami segítheti azokat az időseket, akiknek már problémát okoz a rendelőbe való eljutás.

Ez még csak a kezdet

Ceglédbercelen komolyan veszik a fejlődést, és nem állnak meg az eddigi eredményeknél, hanem további fejlesztéseket terveznek. Ilyen például egy új közvilágítási rendszer kiépítése. Az energiatakarékosság jegyében mozgásérzékelős lámpákkal szeretnék felszerelni a községet.

Egy elektromos autótöltő állomás telepítése is a tervek között szerepel. Ráadásul a töltőpontot egy munkaállomással is kiegészítenék, így az átutazóban lévők akár dolgozhatnak is, ameddig az e-autójuk feltöltésére várnak.

Okos mérőórától az okos falvakig – Így fejleszt az Invitech
A Dolgok Internete kitörési lehetőséget jelenthet a cégek és a kistelepülések számára is.

Érdemes kiaknázni a vidékben rejlő potenciált

Az Invitech vállalati és kormányzati főigazgatója elmondta: első lépésként a kisebb településeknek is meg kell tudniuk fogalmazni az igényeiket ahhoz, hogy elindulhassanak a fejlődés útján. Marton László szerint fontos, hogy amikor a digitalizációról és az okostechnológiáról van szó, akkor nem szabad megfeledkezni a falvakról sem. Ha ugyanis a fejlesztéseknél csak a városokra koncentrál mindenki, akkor az tovább mélyítheti a város és a vidék közötti szakadékot.

Azt látjuk, hogy a kisebb településeken élők is ugyanúgy szeretnék a mindennapi életüket könnyebbé tenni a technikai újdonságok által, legyen szó akár wifi-elérhetőségről vagy a közlekedés optimalizálásáról. Ugyanúgy megtalálhatóak ezek az igények a falvakban is, csak érthetően kisebb léptékben. Az Invitech koncepciója, hogyha ezeket a településeket összefogjuk, és régiós szinten egységesen kezeljük, akkor számukra is tudunk okosmegoldásokat kínálni – fejtette ki Marton László.

A „kicsik” számára is megfizethető a modern technológia

A szakember abban látja a fejlődés gátját, hogy számos település túlságosan költségesnek gondolja az okosfejlesztéseket, és ezért nem vágnak bele a projektekbe. Szerinte fontos szem előtt tartani, hogy kisebb keretösszegű beruházásokkal is lehet fejlődni. A technológiai kérdésektől sem érdemes „megijedni”, hiszen ez érthetően nem a kisebb önkormányzatok szakterülete. Sokkal inkább az a lényeges, hogy a községek, falvak is megfogalmazzák az igényeiket, majd pedig az infokommunikációs megoldásszállító már segíteni tud azok megvalósításában. A célok között szerepelhet akár a turizmus fellendítése, a nagyobb közbiztonság vagy az idősgondozás támogatása is.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik