Üzleti tippek

Okos mérőórától az okos falvakig – Így fejleszt az Invitech

A vállalat a napokban jelentette be, hogy menedzselt IoT-megoldásokkal lép piacra az IoT Insights bevezetésével. Az Invitech a hálózati beruházások mellett az okostechnológia alkalmazási területeinek szélesítésére is nagy hangsúlyt fektet.

Több pilot program futott, illetve fut jelenleg is: Győrben a helyi közműszolgáltató hatékony fogyasztásmérésének lehetőségeit tesztelték, míg Rábapordányban, Bicsérden és Szilen agrárvállalkozások hozamnövekedéséhez és termelés-optimalizálásához járulnak hozzá a vállalat IoT-megoldásai. Ezeken túlmenően a logisztikában és az építőiparban is alkalmazzák már a társaság fejlesztéseit.

Van, ahol már a tehenek is „interneteznek”
Az élet szinte minden területére betört a digitalizáció és az okostechnológia.

Az Internet of Things (Dolgok Internete) egy olyan hálózatban működő, internetet használó rendszer, amelyen különböző tárgyak kommunikálnak és juttatnak el információkat egymásnak, illetve a rendszert üzemeltető embereknek, cégeknek.

Az eszközök közötti kommunikációra több megoldás is alkalmazható, az ICT-szolgáltató ezért arra törekszik, hogy mindig az optimális technológiát ajánlja partnerei számára, legyen az a LoRa-hálózat vagy hagyományos rádiós, illetve vezetékes összeköttetés.

Az Invitech bővülő LoRa-hálózata egy alacsony energiaigényű, vezeték nélküli adatátviteli rendszer, amely nagy hatótávolságra képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható például mobillefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken elhelyezett szenzorok adatainak a továbbítására is. Ez a rendszer költséghatékony és az új ügyféligényekhez is gyorsan tud lefedettséget biztosítani.

Okosmegoldások egy kézből

Az Invitech esetében a kihelyezett szenzorok, a mérési eredmények továbbítására szolgáló antennák, az adatok feldolgozásához szükséges felhőinfrastruktúra, a beérkező információhalmazt kiértékelő alkalmazások, valamint a szükséges szaktudás is rendelkezésre áll házon belül. Amellett, hogy ez az adatbiztonságra is garancia, azt is jelenti, hogy a felhasználók részéről nem kell infrastrukturális beruházásokra költeni, a szolgáltatásokat jól tervezhető, fix havidíjért kapják.

Kitörési lehetőség a kisebb települések számára

A hálózatbővítéssel és az Insights platform bevezetésével párhuzamosan az Invitech okosfalu programja is folytatódik, miután Ceglédbercelen és Csemőn már megvalósultak a fejlesztések. A társaságnak ezzel is az a célja, hogy a kisebb települések számára is hozzáférhetőek legyenek az új megoldások.

LoRa-technológiával fejlődhetnek a települések – A szakember elmagyarázza, hogyan?
Az Invitech februárban adta át a budapesti IoT-hálózatát, emellett zajlik az okosfalu program is.

Az okosfalu programmal együtt az IoT Insights így nemcsak a vállalkozások, hanem a helyi közösségek számára is lehetőségeket kínál az információk feldolgozására, rendszerezésére és a folyamatok vezérlésére, számukra is elérhetőek és kipróbálhatóak a Dolgok Internete által nyújtott lehetőségek – összegezte az infokommunikációs vállalat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik