Üzleti tippek

Így támogatja az Invitech az okostechnológia térhódítását

A Dolgok Internete a digitális világ egyik aktuális és sokat emlegetett trendje. Az Invitech Solutions a maga eszközeivel szeretne hozzájárulni az IoT hazai elterjedéséhez.

Az infokommunikációs vállalat már több pilot projekten is dolgozik. Közös bennük, hogy mindegyik azon az új technológiai platformon működik, amellyel könnyen lehet szabványos hálózatot építeni az egymással kommunikáló eszközök számára – olvasható az Invitech szakmai blogján.

A Dolgok Internete (Internet of Things) alapvető építőkövei olyan okoseszközök, amelyek jellemzően valamilyen szenzor segítségével megfigyelni, mérni tudnak bizonyos folyamatokat, a keletkező adatokat pedig továbbítják. Az így keletkező nagy mennyiségű adat automatikus feldolgozásával pedig rendkívül hasznos információkhoz juthatnak hozzá a felhasználók. A megoldás számtalan helyen használható: a háztartásoktól kezdve a városokon át számos iparágig.

Hogyan működik a Dolgok Internete?

Az IoT infrastruktúrájában is szükség van végpontokra, hálózatra, szerverre és applikációra. Továbbá egy egységes hálózati nyelvre, azaz protokollra, melynek segítségével az egyes elemek hatékonyan és biztonságosan kommunikálni tudnak egymással.

Okoshálózatokkal erősít az Invitech
A cég azt tervezi, hogy országszerte elérhetővé váljon az IoT számára kifejlesztett technológia.

A folyamat első eleme a szenzoros eszköz, amely rögzíti és elküldi az adatokat. Ezek a hálózaton keresztül jutnak el a szerverig, ami egyrészt lehetőséget nyújt a strukturált adattárolásra, másrészt hozzáférést biztosít az analitikai és applikációs szoftverek számára. A felhőalapú analitikával készült elemzéseket pedig végül egy közérthető kezelőfelületen érhetik el a felhasználók.

Az Invitech a LoRa mellett tette le a voksát

A rendszeren belül általában több okból is speciális kommunikációra van szükség. Például megeshet, hogy a kihelyezett szenzorok nagy földrajzi területet fednek le, ezért a jeleiket nagy távolságra kell elküldeniük, ráadásul vezeték nélkül. További gyakori jellemző, hogy az érzékelők csak kis adatmennyiséget küldenek egyszerre.

Erre a felhasználásra dolgozták ki az alacsony energiaigényű, vezeték nélküli LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) technológiát. Ezen a technológián belül többféle protokoll is létezik, melyek közül az Invitech Solutions a LoRaWAN, vagy röviden LoRa mellett tette le a voksát.

Az infokommunikációs szolgáltató február elején jelentette be, hogy LoRa-hálózata már Budapest-szerte elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes IoT-értéklánc minden elemét képesek biztosítani cégek, önkormányzati vagy államigazgatási intézmények számára, valamint már zajlanak az első IoT-projektjek is.

További részleteket itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik