Üzleti tippek

IT-kockázatok és kitörési lehetőségek az IoT világában

Mindennapjainkat, a munkavégzést, az üzleti életet egyre gyorsuló tempóban alakítja át az információs technológia fejlődése.

Az Invitech Solutions megoldásszállító szakmai blogján számba vett néhány meghatározó trendet az üzleti informatika területéről.

Nagyvállalati színvonal kisvállalkozásoknak is

Napjaink egyik jól látható és egyre erősödő trendje, hogy a jelentős fejlesztéssel járó, elsősorban multinacionális cégeknek készülő szolgáltatások belátható időn belül a kisebb vállalkozások számára is elérhetővé válnak.

Az Invitech Solutions arra számít, hogy 2018 az információs technológia további demokratizálódásáról szól majd – sőt a folyamat gyorsulni fog.

Az infokommunikációs szolgáltató éppen ezért létrehozott egy olyan egységes értékesítési és ügyfélkiszolgálási szervezetet, amely egyaránt magában foglalja a nagyvállalati és kormányzati szektort, továbbá a középvállalati, illetve kisvállalkozói szegmenst is.

A védelemhez nagy csapat és sok tapasztalat kell

A gyorsan szaporodó biztonsági kockázatok, támadások és incidensek miatt egy-egy cég saját IT-csapata egyre kevésbé tudja önerőből megoldani az IT-rendszereik teljes körű védelmét. Ezért például a 24 órás felügyeletet, az adatforgalom figyelését, a potenciális támadások detektálását és elhárítását érdemes kiszervezni.

Főleg igaz ez a hamarosan élesbe váltó GDPR uniós adatvédelmi irányelvek tükrében, amely alapján egy be nem jelentett adatlopás akár meg is kétszerezheti a bírságot.

Minderre és sok más funkcióra is alkalmas a vállalat Intelligens Biztonsági Szolgáltatások csomagja, mely kiterjedhet a sérülékenység vizsgálattól kezdve az eszközök biztonsági menedzsmentjén át a végpontvédelemig.

A következő forradalom a „dolgok internete” lesz

Miért is kellene rendszeresen időt pazarolni a mérőórák leolvasására és az óraállás bejelentésére, ha ezt a feladatot az eszközök akár saját maguk is el tudnák végezni? Az internetre kapcsolódó, adatgyűjtésre és továbbításra, illetve egymás közötti kommunikációra alkalmas okosberendezések az élet számtalan területén radikálisan változást hoznak majd – a mezőgazdaságtól kezdve a közlekedésen át a városok, falvak működéséig.

Egyre okosabbak a magyar települések – IoT-kutatások a BME-n
A Műszaki Egyetem távközlési tanszékén már több mint 15 éve foglalkoznak szenzorhálózatokkal.

Az ICT-cég már ma is több IoT (Internet of Things) szolgáltatást nyújt, így például végponti eszközöket és szenzorokat, adatátviteli technológiákat, de az adattárolásra és -elemzésre, illetve a rendszer biztonságának megőrzésére is vannak külön megoldásaik.

Az IoT területén fontos előrelépés, hogy a szolgáltató nemrég átadta a Budapesten kiépített LoRA-hálózatát. Az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli kommunikációs technológia segítségével a megbízók hatékonyan kapcsolódhatnak a kihelyezett IoT-szenzorokhoz. A nemzetközi LoRa-szövetség tagjaként az Invitech célkitűzése, hogy a technológia ne csak a fővárosban, hanem a közeljövőben országszerte is elérhető legyen.

További részleteket itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik