Üzleti tippek

Júliustól vetik be a NAV következő csodafegyverét

Az adóhatóság nagy erőkkel dolgozik az e-számlarendszer kialakításán, hogy július elsején zökkenőmentes legyen az átállás, a következő nagy feladat a vállalkozások áfabevallás-tervezetének kiajánlása lehet – mondta Tállai András Gyulán, ahol NAV ügyfélszolgálati ablakot adtak át a kormányhivatalban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a NAV vezetője elmondta: ez év végéig az adóhatóság ügyfélszolgálata 64 új helyen lesz elérhető.

Tavaly a NAV 4 millió ember személyijövedelemadó-bevallását készítette el. Idén január óta a jövedékiadó-bevallás tervezetet is az adóhatóság készíti el, ami 600 ezer vállalkozás számára jelent bürokráciacsökkentést – összegezte az MTI.

Tállai András közölte, tavaly 2,6 millió állampolgár jelent meg a NAV ügyfélszolgálatokon, távlati célként az adóhatóság azt szeretné elérni, hogy minél többen éljenek az e-ügyintézés lehetőségével, amely az állam számára költségcsökkentést eredményezne.

Második fokozatba kapcsol az Online Számla rendszer

Az adóhatóság közleményében kiemelték, hogy már elérhető az online számlázás tesztrendszere, amelynek segítségével a számlázó programokat fejlesztő cégek, szoftverfejlesztők tesztelhetik alkalmazásaikat.

Az e-számlarendszerrel és az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban a NAV honlapján és az Online Számla rendszer oldalán lehet tájékozódni.

A regisztrációt a gazdálkodók képviseletére jogosult személyek végezhetik el, a részletes szabályok a felületen három nyelven, magyarul, angolul és németül is megtalálhatók.

2018. július 1-jétől azokról a számlákról kell kötelezően a NAV új rendszerén keresztül adatot szolgáltatni, amelyekben a belföldi adóalanyra áthárított általános forgalmi adó (áfa) összege legalább 100 ezer forint.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik