Pénzügy

Január végéig be kell jelenteni a NAV-nak a külföldi céges bankszámlákat

Az adóhatósági inkasszózás elleni kibúvó is lehetett a külföldi bankszámla korábban, de ennek most vége. A belföldi cégeknek ugyanis január 31-ig be kell jelenteniük külföldi bankszámláikat a NAV felé. A bejelentési kötelezettség az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi változtatása miatt lépett életbe januártól, és azokra társaságokra a társaságokra vonatkozik, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a hazai cégbejegyzés iránti kérelem benyújtását követően folytathatnak.

Be kell jelenteni a külföldi pénzintézeteknél vezetett összes érvényes számlaszámot, közölni kell a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét és a számlanyitás időpontját is. Ha megszűnik a számla, azt szintén be kell jelenteni a NAV-hoz.

Nem igazán érdemes rejtegetni a céges külföldi bankszámlákat az RSM blogbejegyzése szerint, mert akár az adott cég vagy a céges partnerek NAV-os ellenőrzése során fény derülhet az eltitkolásra. A büntetés pedig húzós, akár 600 ezer forint is lehet. Ha a cég a hiánypótlási felhívás utáni 15 napon belül sem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, akkor 100 ezer forint a bírság, ha újabb 15 napos hiánypótlási határidő telik le eredménytelenül, akkor újabb 500 ezer forint.

Van kivétel

Olvasónk arra volt kíváncsi, vajon a Paypal-számlákra is vonatkozik-e az új bejelentési kötelezettség. Hiszen a Paypal-számlák is külföldiek. És az ő cégénél időnként fizetnek is a Paypalon keresztül a megrendelők, külföldiek és magyarok egyaránt, természetesen számla ellenében. A számlán pedig fizetési módként az áll, hogy Paypal. Korábban egy szakértői fórumon azt olvasta, hogy feltehetőleg a Paypalt is be kell jelenteni, de szeretett volna biztosat tudni. Az illetékes NAV megkeresésére ezt kapta válaszul:

Véleményünk szerint a PayPal nem minősül pénzintézetnek, ezért a PayPal számlákat nem kell jelenteni a 18T201T nyomtatványon. Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Olvasónk először kapott ilyen típusú levelet a NAV-tól, és erősen elcsodálkozott, hogyhogy véleményt küldenek, ami ráadásul kötelező jogi erővel sem bír. Pedig ez az óvatos szabványmondat mindig szerepel a válaszban, ha valaki kérdést intéz az adóhatósághoz. És ez nem azért van, mintha a NAV nem vállalná, amit leír. Az Alkotmánybíróság ugyanis több határozatában is kimondta, hogy a NAV állásfoglalása szakmai véleménynek számít és nem bír kötelező jogi erővel.

Megkérdeztük a NAV-ot is, hogy teljesen egyértelműen kimondhassuk, a PayPal-re nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség, de hiába vártunk hosszasan, cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett. Mindenesetre olvasónk úgy értelmezi, hogy Paypal-számláját nem kell bejelentenie az adóhatósághoz.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik