Pénzügy
Budapest, 2016. május 20.
Adóbevallásokat vesz át egy dolgozó egy ideiglenes pultnál a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Január végéig be kell jelenteni a NAV-nak a külföldi céges bankszámlákat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 01. 23. 11:31

Korábban a témában:

Az adóhatósági inkasszózás elleni kibúvó is lehetett a külföldi bankszámla korábban, de ennek most vége. A belföldi cégeknek ugyanis január 31-ig be kell jelenteniük külföldi bankszámláikat a NAV felé. A bejelentési kötelezettség az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi változtatása miatt lépett életbe januártól, és azokra társaságokra a társaságokra vonatkozik, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a hazai cégbejegyzés iránti kérelem benyújtását követően folytathatnak.

Be kell jelenteni a külföldi pénzintézeteknél vezetett összes érvényes számlaszámot, közölni kell a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét és a számlanyitás időpontját is. Ha megszűnik a számla, azt szintén be kell jelenteni a NAV-hoz.

Nem igazán érdemes rejtegetni a céges külföldi bankszámlákat az RSM blogbejegyzése szerint, mert akár az adott cég vagy a céges partnerek NAV-os ellenőrzése során fény derülhet az eltitkolásra. A büntetés pedig húzós, akár 600 ezer forint is lehet. Ha a cég a hiánypótlási felhívás utáni 15 napon belül sem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, akkor 100 ezer forint a bírság, ha újabb 15 napos hiánypótlási határidő telik le eredménytelenül, akkor újabb 500 ezer forint.

Van kivétel

Olvasónk arra volt kíváncsi, vajon a Paypal-számlákra is vonatkozik-e az új bejelentési kötelezettség. Hiszen a Paypal-számlák is külföldiek. És az ő cégénél időnként fizetnek is a Paypalon keresztül a megrendelők, külföldiek és magyarok egyaránt, természetesen számla ellenében. A számlán pedig fizetési módként az áll, hogy Paypal. Korábban egy szakértői fórumon azt olvasta, hogy feltehetőleg a Paypalt is be kell jelenteni, de szeretett volna biztosat tudni. Az illetékes NAV megkeresésére ezt kapta válaszul:

Véleményünk szerint a PayPal nem minősül pénzintézetnek, ezért a PayPal számlákat nem kell jelenteni a 18T201T nyomtatványon. Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Olvasónk először kapott ilyen típusú levelet a NAV-tól, és erősen elcsodálkozott, hogyhogy véleményt küldenek, ami ráadásul kötelező jogi erővel sem bír. Pedig ez az óvatos szabványmondat mindig szerepel a válaszban, ha valaki kérdést intéz az adóhatósághoz. És ez nem azért van, mintha a NAV nem vállalná, amit leír. Az Alkotmánybíróság ugyanis több határozatában is kimondta, hogy a NAV állásfoglalása szakmai véleménynek számít és nem bír kötelező jogi erővel.

Megkérdeztük a NAV-ot is, hogy teljesen egyértelműen kimondhassuk, a PayPal-re nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség, de hiába vártunk hosszasan, cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett. Mindenesetre olvasónk úgy értelmezi, hogy Paypal-számláját nem kell bejelentenie az adóhatósághoz.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.