Üzleti tippek

Így faraghat le a társasági adóból

Nemcsak adókedvezményekkel, hanem rendelkezéssel is csökkenthető a TAO.

Közeledik a 2015. évi társaságiadó-bevallás leadási határideje, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen kedvezményekkel csökkenthető a fizetendő társasági adó – hívja fel a cégek figyelmét a Mazars. A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat kiemelte: a cégek még épp időben vannak ahhoz is, hogy (a múlt évben bevezetett újabb adócsökkentési lehetőségnek köszönhetően) éljenek a TAO-ról való rendelkezés jogával is.

A társasági adókedvezmények felhasználása mellett, 2015 óta a hazai vállalkozások egy új csökkentési lehetőséggel, az adóról való rendelkezéssel is élhetnek. A konstrukció jellegéből adódóan az éves társasági adóbevallás készítésekor ezzel minden érintett cég számolhat, azok is, amely az év során ezt (a kapcsolódó adminisztrációs terhektől tartva) nem használták ki.

Az adóról való rendelkezés lehetővé teszi, hogy a társaságok kulturális (film- és/vagy előadó-művészeti) és sportcélokat támogassanak és az átutalt összeg után adójóváíráshoz jussanak. Az ilyen felajánlások esetében ráadásul nem kell az adókedvezmények felhasználásához kapcsolódó adózási kockázattal számolni, hiszen a cég közvetlenül az adóhatóságnak utalja a társasági adót, amely – ha minden feltételnek megfelelünk – továbbutalja azt a választott szervezetnek – foglalta össze Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója.

A rendszer hasonló, mint magánszemélyek esetében az szja-ból felajánlható 2-szer 1%, azzal a különbséggel, hogy társasági adó esetében lényegesen nagyobb felajánlás tehető.

Az előnyök érvényesítéséhez azonban érdemes részletesen áttekinteni a rendelkezés módjának és az adójóváírás számításának kereteit.

Fő szabály szerint a társasági adó legfeljebb 80%-áról lehet rendelkezni.

A felajánlás történhet a különböző kedvezményezett célok (film, előadó-művészet vagy sport) között megosztva is, sőt a látvány-csapatsport támogatására történő felajánlás esetén az egyes támogatási jogcímek között megosztással is lehet rendelkezni.

A rendelkezés három ütemben – vagy azok kombinációjában – tehető meg: egyrészt a havi, illetve negyedéves adóelőlegeknél, másrészt a társasági adóelőleg feltöltésnél, illetve végül az éves társasági adóbevallás időpontjában.

A havi, illetve negyedéves társasági adóelőlegek terhére tett rendelkezésnél (a fő szabálytól eltérően) legfeljebb az adóelőleg 50%-áról rendelkezhet a cég, ami után 7,5% adójóváírásra számíthatnak. A feltöltés és az éves adóbevallás időpontjában az adó maximum 80%-át meg nem haladó, még fennmaradó összeg mértékig rendelkezhetünk.

A feltöltéskor még ugyancsak 7,5% adójóváírás jár, ezért célszerű még évközben rendelkezni, jóllehet akkor az éves adókötelezettség pontos mértéke még nem ismert, ezáltal a maximálisan felajánlható összeg is csak becsülhető. Az éves adóbevallásnál ezzel szemben már csekélyebb, de még mindig kedvező 2,5% adójóváírással lehet kalkulálni.

A látvány-csapatsportok támogatása annyiban speciális, hogy a rendelkező nyilatkozatban felajánlott összeg 12,5%-a kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak számít, ami a társasági adóban nem minősül elismert költségnek. A kiegészítő támogatás feltételeiről a felek támogatási vagy szponzori szerződésben rendelkezhetnek.

A támogatási szerződés esetében a társaság nem jogosult ellenszolgáltatásra, de a szponzori szerződésnél igen, ezért ez utóbbi áfakötelezettséget von maga után.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a TAO-ról való rendelkezést csak akkor teljesíti a NAV, ha a fenti számítási korlátokon túl a rendelkezés dokumentációs háttere is rendben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik