Üzleti tippek
kamion (kamion, határ)

Újabb húzós fizetendő a vállalkozóknak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 11. 11:15

Szerdától kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az ekáer-szereplőknek. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban - a bejelentés napját beleértve - a szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének 15 százalékát.

Korábban a témában:

EKÁER

Első alkalommal március 11-én kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggő jogszabályok szerint.

Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. A mentesség feltételeinek fennállását valamint a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését a NAV folyamatosan vizsgálja.

Minimum 15 százalék

A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban – a bejelentés napját beleértve – a szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének 15 százalékát. Az első alkalommal március 11-én nyújtandó biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot március 1-jétől kell számolni – közölte a NAV.
Biztosíték nyújtható elkülönített letéti számlára történő befizetéssel vagy pénzpiaci szereplők által vállalt és a NAV részéről nyilvántartásba vett garancia útján. A kétféle módon teljesített biztosíték “átjárható”, azaz összesen kell rendelkezésre állnia az előírt mértékű biztosítéknak.

Március 1-től

A nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak ekáer-számmal lehet fuvarozni útdíjköteles járművel. Az ekáer-számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie. A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.