Gazdaság

Újra működik az EKÁER-rendszer

Ismét elérhető az EKÁER-rendszer, amely kedd este néhány órán keresztül nem működött - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közlemény arra is kitér, hogy a bejelentéseket legkésőbb az üzemzavar megszűnését követő munkanapon teljesítsék az adózók. 

A vonatkozó rendelet kimondja: ha az EKÁER-rendszerben üzemzavar történik, az adóhatóságnak a zavarról rendkívüli közleményt kell közzétennie a honlapján. A szabályozás rögzíti, ha az EKÁER elektronikus felület üzemzavar vagy karbantartás miatt, vagy az internet-szolgáltatás elégtelensége miatt nem érhető el, a bejelentés elmulasztása miatt az adózó nem szankcionálható és a bejelentéseket az akadály megszűnését követő munkanapon kell teljesíteni.

Az idén életbe lépett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer lényege: minden útdíjköteles – 3,5 tonna össztömeget meghaladó – járművel történő fuvarozás feltétele az, hogy a fuvarozó rendelkezzen EKÁER-számmal. Az új szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők helyzetbe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság biztosítása, az áfacsalás teljes kiszorítása az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik