Üzleti tippek

Így hozhat ki többet az adókedvezményekből

FN24
FN24

2014. 03. 11. 17:09

Jól megválasztott ütemezéssel akár eurómilliókban mérhető megtakarítást is el lehet érni.

Korábban a témában:

A fejlesztési adókedvezménnyel megvalósult, 2009 előtt megkezdett beruházások többsége napjainkban válik nyereségessé, így időszerű lehet az újratervezés. „Az adókedvezmények felhasználásáig hátralévő években ugyanis a nagy összegű projekteknél jól megválasztott ütemezéssel jelentős többletmegtakarítást is el lehet érni” – mondta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

A nemzetközi és hazai szabályozás, illetve az adóhatóság 2014-es ellenőrzési irányelvei alapján az látható, hogy kettős tendencia érvényesül. A gazdaságélénkítés érdekében folyamatosan bővül a kedvezmények rendszere, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy fokozottan ellenőrzik a felhasználás jogszerűségét.

Erre is figyeljen!

A fejlesztési adókedvezmények esetében törvényi előírás, hogy az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrizni kell, hogy a projekt valóban a vállalásoknak megfelelően teljesült-e. Ennek bizonyítása az adózó feladata. Az adókedvezményről szóló minisztériumi határozat (illetve tudomásul vétel) ugyanis csupán a lehetőséget tartalmazza, amelyet tervszámok és -adatok alapján adnak ki.

A kedvezmény azonban csak akkor érvényesíthető, ha mind a beruházás, mind a létrehozott eszköz üzemeltetése a jogszabálynak és a vállalásoknak megfelelően történt. Vizsgálni fogják tehát többi között a beruházás értékét és a megkezdésének időpontját, az üzembe helyezés időpontját, a vállalt feltételek (létszám- vagy bérköltségi korlát, környezetvédelmi mutatószámok) teljesítését stb.

Adóoptimalizálás

Az ellenőrzésekre való felkészülés mellett a cégek számára szintén fontos feladat a kedvezmények igénybevételének helyes ütemezése. Okos adóoptimalizálással ugyanis a jelenértéken meghatározott összeg többszörösét lehet folyóértéken megnyerni. Ehhez azonban számos tényezőt figyelembe kell venni. Számolni kell például:

– a beruházás nyereségessé válásáig eltelt időben felhalmozódott veszteséggel, annak 50 százalékos felhasználási korlátjával,

– a kedvezmény jelen értékével,

– a termelésre vonatkozó terv és tényszámokkal,

– a tervezett további beruházásokkal,

– az esetleges újabb adókedvezményekkel és a további adóalap-módosítókkal is.

Nemzetközi lehetőségek

A hazai adottságokon kívül érdemes a külföldi háttérben rejlő lehetőségeket is kihasználni, hogy ha nemzetközi vállalatról van szó. Az osztrák jogszabályok például lehetővé teszik, hogy ameddig nem indul be a termelés, az anyacég „használja” a magyar leányvállalat veszteségét: ezzel csökkentve saját nyereségadóját. Ezt azonban „vissza kell adnia”, amikor a leányvállalat nyereségessé válik, és felhasználja a veszteséget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.