Így hozhat ki többet az adókedvezményekből

Jól megválasztott ütemezéssel akár eurómilliókban mérhető megtakarítást is el lehet érni.

Korábban a témában:

A fejlesztési adókedvezménnyel megvalósult, 2009 előtt megkezdett beruházások többsége napjainkban válik nyereségessé, így időszerű lehet az újratervezés. „Az adókedvezmények felhasználásáig hátralévő években ugyanis a nagy összegű projekteknél jól megválasztott ütemezéssel jelentős többletmegtakarítást is el lehet érni” – mondta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

A nemzetközi és hazai szabályozás, illetve az adóhatóság 2014-es ellenőrzési irányelvei alapján az látható, hogy kettős tendencia érvényesül. A gazdaságélénkítés érdekében folyamatosan bővül a kedvezmények rendszere, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy fokozottan ellenőrzik a felhasználás jogszerűségét.

Erre is figyeljen!

A fejlesztési adókedvezmények esetében törvényi előírás, hogy az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrizni kell, hogy a projekt valóban a vállalásoknak megfelelően teljesült-e. Ennek bizonyítása az adózó feladata. Az adókedvezményről szóló minisztériumi határozat (illetve tudomásul vétel) ugyanis csupán a lehetőséget tartalmazza, amelyet tervszámok és -adatok alapján adnak ki.

A kedvezmény azonban csak akkor érvényesíthető, ha mind a beruházás, mind a létrehozott eszköz üzemeltetése a jogszabálynak és a vállalásoknak megfelelően történt. Vizsgálni fogják tehát többi között a beruházás értékét és a megkezdésének időpontját, az üzembe helyezés időpontját, a vállalt feltételek (létszám- vagy bérköltségi korlát, környezetvédelmi mutatószámok) teljesítését stb.

Adóoptimalizálás

Az ellenőrzésekre való felkészülés mellett a cégek számára szintén fontos feladat a kedvezmények igénybevételének helyes ütemezése. Okos adóoptimalizálással ugyanis a jelenértéken meghatározott összeg többszörösét lehet folyóértéken megnyerni. Ehhez azonban számos tényezőt figyelembe kell venni. Számolni kell például:

– a beruházás nyereségessé válásáig eltelt időben felhalmozódott veszteséggel, annak 50 százalékos felhasználási korlátjával,

– a kedvezmény jelen értékével,

– a termelésre vonatkozó terv és tényszámokkal,

– a tervezett további beruházásokkal,

– az esetleges újabb adókedvezményekkel és a további adóalap-módosítókkal is.

Nemzetközi lehetőségek

A hazai adottságokon kívül érdemes a külföldi háttérben rejlő lehetőségeket is kihasználni, hogy ha nemzetközi vállalatról van szó. Az osztrák jogszabályok például lehetővé teszik, hogy ameddig nem indul be a termelés, az anyacég „használja” a magyar leányvállalat veszteségét: ezzel csökkentve saját nyereségadóját. Ezt azonban „vissza kell adnia”, amikor a leányvállalat nyereségessé válik, és felhasználja a veszteséget.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A FUTURE KING IS BORN – In Disney’s all-new “The Lion King,” Simba idolizes his father, King Mufasa, and takes to heart his own royal destiny. Featuring JD McCrary and Donald Glover as young Simba and Simba, “The Lion King” roars into U.S. theaters on July 19, 2019. ©2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.