Üzleti tippek

Perkálhatnak a cégtulajdonosok

Több mint 200 ezer kft.-nek kell gyors tőkegyűjtésbe kezdenie, ha szeretné megőrizni társasági formáját a következő címmódosítás, telephely-áthelyezés, ügyvezetőváltás vagy – ha ezekre nem kerül sor addig, akkor – 2016 márciusa után.

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv szerint ismételten csak hárommillió forintos törzstőkével lehet korlátolt felelősségű társaságot működtetni. A korábban 500 ezer forintra leszállított tőkekövetelmény újbóli felemelésének oka az üzleti biztonság – írja a Népszabadság

A napilap összefoglalójában felhívják a figyelmet arra is, hogy a régi-új követelménynek érdemes mielőbb megfelelni. A szabályok szerint ugyanis a vállalkozás nyereségéből a tagok feltölthetik a tőkét a következő két évben, ám ezt erős korlátozásokkal is ösztönzi a jogszabály.

A tőkerendezésig a cég nem fizethet osztalékot, tulajdonosai pedig menedzsmentdíj, alapanyag-vételár, bérleti díj jogcímén se vehetnek belőle ki pénzt.

A Jogiforum.hu korábbi összesítése szerint ma a bejegyzett kft.-k fele, mintegy 210 ezer cég működik hárommillió alatti törzstőkével. Ha az összes kft. megtartaná a státuszát, az 450-520 milliárd forinttal terhelné meg a hazai cégvilágot a következő két évben.

Ezekre is figyeljen!

További változások március 15-től:

Veszélyben a cégvezetők vagyona

Vigyázzon, számviteli csapda az új Ptk.-ban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik